ЕК одобри финансирането на модернизация на жп линията Елин Пелин

...
ЕК одобри финансирането на модернизация на жп линията Елин Пелин
Коментари Харесай

С 451 млн. евро от модернизираме жп линяита Елин Пелин - Костенец

ЕК утвърди финансирането на рационализация на жп линията Елин Пелин - Костенец. Проектът коства 451 млн. евро.

Планувана е модернизацията на над 51 км железопътни линии и 5 жп гари, които попадат в обсега на трасето. Предвижда се още да бъдат отстранени всички пресичания на едно равнище сред железопътния превоз, автомобилното придвижване и пасажерите.

Това е най-мащабният железопътен план в Оперативна програма " Транспорт и транспортна инфраструктура " защото трасето минава през комплициран планински терен. Проектът възнамерява скоростта на пътническите влакове по трасето да е 160 км/ч, а на товарните - 120 км/ч. За да се осъществя това, ще бъдат построени над 20 км тунели, най-дългият, от които е 6 км. Предвидено е още строителството на над 23 мостове и виадукти с обща дължина на оборудванията почти 3 км.

Трасето влиза в железопътния кулоар Ориент/Източно-Средиземноморски, който минава през страната. С реализацията на плана се обезпечава съвременен железопътен превоз и бърза жп връзка за 53 хиляди поданици, живеещи сред Елин Пелин и Костенец.

Изграждането на трасето е разграничено на 3 сектора - Елин Пелин - Вакарел, Вакарел - Ихтиман и Ихтиман - Костенец. Крайният период за привършване на строителните действия е 2023 г.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР