Ежегодно със Закона за бюджета за държавното обществено осигуряване се

...
Ежегодно със Закона за бюджета за държавното обществено осигуряване се
Коментари Харесай

Кой може да отиде на санаториум от НОИ?

Ежегодно със Закона за бюджета за държавното публично обезпечаване се дефинират средства, които се изразходват за активността по профилактика и рехабилитация по условия и ред, регламентирани в Наредба No 1 от 13 февруари 2007 година за прилагане и погашение на паричните помощи за профилактика и рехабилитация.

Предвидените за 2019 година средства за профилактика и рехабилитация бяха в размер на 20 103 061 лева, показват от Националния застрахователен институт.

Право да ги употребяват имат лица, за които са импортирани или дължими осигурителни вноски за интервал от шест поредни календарни месеци, предхождащи месеца, през който се организира профилактиката и рехабилитацията.

Това условие не се ползва за лицата, получили увреждане вследствие на претърпяна трудова акцидент и професионална болест.

През 2019 година парични помощи употребиха и лицата, получаващи персонална пенсия за неработоспособност, които не са навършили възрастта по член 68, алинея 1 от Кодекса за общественото обезпечаване и срокът на инвалидността в експертното им решение на ТЕЛК/НЕЛК не е изминал. pariteni.bg

Паричните помощи за профилактика и рехабилитация се отпускат на лица с открити болести и след преценка на лекуващия доктор, еднократно в една календарна година за 10 дни престой.

Финансирането на активността по профилактика и рехабилитация през 2019 година се осъществя при следните нормативни условия:

- средства за не повече от 4 съществени диагностични и лечебни процедури на ден (вкл. прегледи и изследвания) по цени, одобрени от Надзорния съвет на Националния застрахователен институт (НОИ);

- частична парична помощ за хранене в размер на 7.00 лева за един храноден;

- предел за една нощувка в размер на 18.00 лева

За 2019 година Национален осигурителен институт подписа контракти с 20 юридически лица за общо 51 реализатори на активността по профилактика и рехабилитация. Дейността започва на 28 март 2019 година и продължи 214 дни.

Изпълнителите, в които се извършваше активността по профилактика и рехабилитация, са:

- сдружения, в които едноличен притежател на капитала е Национален осигурителен институт или Министерството на здравеопазването;

- профилирани лечебни заведения за рехабилитация, които имат позволение от министъра на опазването на здравето за дейностите по член 22 от Закона за лечебните заведения и са правили тези действия минимум две години;

- лечебни заведения за болнична помощ по член 5, алинея 1 от Закона за лечебните заведения, които правят действия по рехабилитация.Изпълнителите са ситуирани на територията на 17 области – София-град, София-област, Пловдив, Варна,21брой 4/2019 година Бургас, Сливен, Ловеч, Габрово, Монтана, Пазарджик, Стара Загора, Добрич, Благоевград, Кюстендил, Велико Търново, Хасково и Смолян.

Курортните запаси, с които разполагат изпълнителите на активността, дават опция за осъществяване на рехабилитация на всички типове болести.

Изпълнението на програмата през 2019 година демонстрира, че са издадени общо 45 005 удостоверения на правоимащи лица.

Най-много са издадените удостоверения от териториално отделение на Национален осигурителен институт (ТП на НОИ) София-град – 5927, или 13,3% от общия брой изплатени удостоверения за страната. В листата следват Търговско предприятие на Национален осигурителен институт Пловдив (4773 броя или 10,7%) и Търговско предприятие на Национален осигурителен институт Стара Загора (3256 или 7,3%).

Проведена е профилактика и рехабилитация на 10 групи болести - сърдечно-съдови, стомашно-чревни и чернодробни, бъбречно-урологични, ендокринни, гинекологични и андрологични и кожни болести, болести на централната нервна система, на дихателната система, на опорно-двигателния уред и на периферната нервна система.

С максимален условен дял са лицата, провели профилактика и рехабилитация за болести на опорно-двигателния уред – 74,83% и на периферната нервна система – 21,05%.

По възрастов критерии максимален е относителният дял на провелите рехабилитация лица от групата над 51-годишна възраст (68,38%), което кореспондира с по-високата заболеваемост измежду тази възрастова група.

На второ място с дял от 30,46% са лицата сред 31- и 50-годишна възраст. Несъществен е относителният дял на миналите през профилактика и рехабилитация лица под 30-годишна възраст – 1,16%.

Данните демонстрират още, че от всички лица, употребили паричната помощ, 62,04% са дами.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР