Ще предотвратят ли американските законодатели предстоящото затваряне на правителството? Всичко, което трябва да знаете

...
Ежегодна политическа битка за финансиране на федералното правителство на Съединените
Коментари Харесай

Ежегодна политическа битка за финансиране на федералното правителство на Съединените щати постави страната на ръба на спирането.

Само пет дни до началото на новата фискална година на 1 октомври американските законодатели се борят да преодолеят задънената улица, подхранвана от твърдолинейните републиканци, които обещаха да блокират законодателството за финансиране, освен ако не бъдат направени дълбоки съкращения на разходите.

Продължете да четете

списък от 3 елемента Какво казаха законодателите на САЩ за помощта за Украйна, докато Зеленски настоява за повечеКакво следва, след като републиканците започнат разследване за импийчмънт на Байдън?Главен прокурор на САЩ отхвърля обвиненията за политическо влияние на републиканцитекрай на списъка

Ако не бъде приета мярка преди крайния срок в полунощ в събота (04:00 GMT в неделя), големи части от правителството ще бъдат принудени да затворят врати и да останат само няколко основни услуги.

Във вторник администрацията на американския президент Джо Байдън, демократ, определи ситуацията като „екстремно затваряне на републиканците“, заявявайки, че това също ще наруши националната сигурност на САЩ.

„Ако републиканците в Камарата на представителите не започнат да си вършат работата, трябва да спрем да ги избираме“, каза президентът по-рано тази седмица, обвинявайки законодателите на Републиканската партия, че не са изпълнили „една от най-основните фундаментални отговорности на Конгреса“.

Ето всичко, което трябва да знаете.

Как стигнахме до тук?

Байдън и републиканецът Кевин Маккарти, говорителят на Камарата на представителите, се споразумяха през май да разрешат 1,59 трилиона долара дискреционни разходи за следващата фискална година.

Споразумението, свързано с размера на парите, които Конгресът може да отпусне на различни части на правителството, имаше за цел да предотврати сегашното безпокойство.

Въпреки това, десният фланг на Републиканската партия оттогава отхвърли сделката, призовавайки за по-широк дебат относно държавните разходи и за съкращаване на около 120 милиарда долара от договорените по-рано 1,59 трилиона долара.


Няколко по-умерени републиканци подкрепят пълния размер на финансирането, за което Маккарти и Байдън се съгласиха. Твърдолинейните обаче имат огромно влияние в Камарата на представителите, тъй като Републиканската партия има само 221-212 мнозинство над демократите.

Защо хардлайнерите се противопоставят на законодателството за финансиране?

Конкретен проблем е включването на повече помощ за Украйна в пакета за финансиране, като все по-голям брой републиканци се противопоставят твърдо на предоставянето на повече помощ на страната в нейния конфликт с Русия.

Макарти публично постави под въпрос обхвата на продължаващата военна и хуманитарна подкрепа на Вашингтон за Киев в опит да успокои хардлайнерите, но усилията му се оказаха неуспешни.

Миналата седмица те блокираха обикновено популярен законопроект за отбраната, въпреки факта, че включва 8-процентно намаление на много услуги и мерки за укрепване на границата между САЩ и Мексико.

Републиканският представител Мат Гетц от Флорида, ключов съюзник на бившия президент Доналд Тръмп, който води десния фланг, каза пред Fox News, че макар затварянето на правителството да не е оптимално, „това е по-добре, отколкото да продължим по сегашния път, към който сме Финансовата разруха на Америка.”

Gaetz също беше вокален критик на Маккарти, заплашвайки да отстрани председателя на Камарата от поста му, ако се опита да работи с демократите за приемане на „краткосрочна временна мярка“, за да се предотврати спирането, съобщи NBC News във вторник.

Какво би означавало изключване?

Закриването на правителството означава, че стотици хиляди федерални работници ще бъдат освободени от работа и ще бъдат спрени широка гама от държавни услуги. Държавните служители, считани за жизненоважни, ще останат на работа, но ще работят без заплата.

Изключването засяга почти всеки ъгъл на правителството на САЩ, от предоставянето на проверки за социални помощи и публикуването на национални икономически данни до работата на федералните съдилища.

Администрацията на Байдън предупреди, че седем милиона души, които разчитат на федерална програма за хранителна помощ за жени и деца, може да видят, че тази помощ ще спре.

Други държавни служби ще преминат към планове за действие при извънредни ситуации. Например, служителите по сигурността на федералните летища и служителите по контрол на въздушното движение ще трябва да работят, но без заплащане.

Белият дом също каза, че 1,3 милиона военнослужещи на активна служба ще бъдат изложени на риск да не получат заплащане, докато стотици хиляди цивилни в Министерството на отбраната ще бъдат пуснати в отпуск.

„Всичко това би се оказало разрушително за нашата национална сигурност“, каза Белият дом в понеделник.

Междувременно Moody's предупреди, че затварянето би имало отрицателни последици за кредитния рейтинг AAA на правителството на САЩ, тъй като би подчертало как политическата поляризация влошава фискалното състояние на страната.

Какво се прави, за да се избегне спирането?

Законодателите от двете партии се срещат във вторник, за да намерят решение, но не се очерта ясен път.

Очаква се Камарата да гласува във вторник вечерта по пакет от законопроекти за финансиране на части от правителството, включително отбраната, вътрешната сигурност, земеделието и държавните департаменти.

Но остава неясно дали Маккарти ще има необходимата подкрепа от своята Републиканска партия.

„Нека да го направим“, каза Маккарти след заседание на комисията по правилата на къщата в събота в подготовка за гласуването тази седмица. „Нека се уверим, че правителството остава отворено, докато свършим работата си по приемането на всички отделни законопроекти.“

Поне един висш съюзник на Тръмп, депутатът Марджъри Тейлър Грийн, която също е близка до Маккарти, каза, че ще бъде „твърдо не“ на вота за открит дебат, известен като Правилото, тъй като пакетът от законопроекти продължава да да предостави поне 300 милиона долара за войната в Украйна.


Дори и да бъдат приети, законопроектите няма да попречат на частично спиране.

В Сената, където демократите имат мнозинство, законодателите подготвяха двупартиен план за временна мярка за запазване на финансирането на офисите след предстоящия краен срок.

Въпреки това, плановете за засилване на допълнителната помощ за Украйна може да накарат някои републиканци да се стремят да забавят преминаването с оставащи няколко дни.

Ще има ли спирането политически ефект?

Независимо от това кой принуждава спирането, те исторически са се оказали много непопулярни за президентите на САЩ и могат да навредят на кандидатурата на Байдън за преизбиране през 2024 г.

Тръмп, който е настоящият фаворит в надпреварата за номинация на Републиканската партия през 2024 г., призова съюзниците си в Камарата на представителите да поддържат твърда позиция.

„Освен ако не получите всичко, изключете го!“ той написа с главни букви в своята платформа Truth Social в неделя.

Самият Тръмп наложи 35-дневно затваряне на граничния контрол през 2018 г., но в крайна сметка отвори отново правителството, след като не успя да осигури никакви отстъпки от демократите.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg