Ежедневното приемане на аспирин не помага за удължаването на живота

...
Ежедневното приемане на аспирин не помага за удължаването на живота
Коментари Харесай

Лоши новини за аспирина

Ежедневното приемане на аспирин не оказва помощ за удължаването на живота на възрастните хора. Това откриха учени, чието проучване е оповестено в списание The New England Journal of Medicine.
Експериментът е траял 5 години. В него са взели участие над 19 хиляди души от Австралия и Съединени американски щати. Тяхната междинна възраст е била 74 години, само че не на се имали неработоспособност и не са страдали от сърдечно-съдови болести или деменция. Половината от участниците е взимала всекидневно по 100 мг аспирин, до момента в който останалите са получавали плацебо, съобщи БГНЕС.
Изследването е посочило, че обилни разлики в броя на смъртните случаи, инвалидността или развиването на деменция сред участниците в опита не е имало. Учените са фиксирали 21,5 на хиляда сходни случая в първата група и 21,2 на хиляда – във втората. Едновременно с това рискът от съществено кръвотечение измежду приемащите аспирин е бил 3,8% против 2,8% при приемащите плацебо.
" Приемът на аспирин от здрави възрастни хора в течение на пет години не е удължавал продължителността на живота и е водил до увеличението на броя на сериозните кръвотечения ", безапелационни са учените.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР