Ежедневната консумация на черни боровинки може да забави мозъчния упадък

...
Ежедневната консумация на черни боровинки може да забави мозъчния упадък
Коментари Харесай


Ежедневната консумация на черни боровинки може да забави мозъчния упадък при възрастни хора и до

Ежедневната консумация на черни боровинки може да забави мозъчния крах при възрастни хора и даже да обърне наклонността при страдащи от него. Това сподели ново американско проучване за ролята на този плод, заяви в. “Дейли мейл ”.

Изследователи от Университета на Северна Каролина откриха, че боровинките работят целебно на възрастни американци, които страдат от явни когнитивни проблеми. Тестове демонстрират, че в доста случаи мозъкът им си е възвърнал качествата, присъщи за техни здрави връстници.

Засега няма медикаменти за поврат на положения, свързани с деменцията. Не е открит и благонадежден прийом, който да забави напредването ѝ. Изводите от това изследване обаче са, че един елементарен плод евентуално може да направи това, което медицината, посветила десетилетия на проучвания в региона, не може, споделя ръководителката на изследването проф. Керъл Чатъм.

Специалистката по логика на психиката и проучвания на нервната система изяснява пред английското издание, че за опита са употребявани диви боровинки от щата Мейн. Фитохимикалите в този горски плод развиват

отбрана против редица заболявания, в това число рак на кожата и сърдечни проблеми

Тези детайли се оказват панацея и за познавателните качества на индивида като мислене, учене и запомняне.

“Съединенията фитохимикали се развиват, с цел да пазят боровинките

от напрежението на околната среда,

от вредители, гъбички, бактерии и вируси – сподели членът на научния екип доктор Мери Ан Лила. – Когато се употребяват от хора, те придвижват тези свои качества и върху тях. ”

Изследователите, които са разгласили откритието в научното списание Nutritional Neuroscience, са събрали данни от 85 души сред 65 и 80 години с недоволства с мозъчни проблеми. Други 43-ма здрави пациенти са послужили за контролна група.

След скрининг за установяване на когнитивните функционалности на участниците със признаци на деменция групата им е разграничена на две. В продължение на шест месеца към менюто на едните са добавяни диви боровинки на прахуляк, а другите са получавали плацебо. След този интервал пациентите още веднъж са подложени на обзор за когнитивно здраве.

Установено е, че скоростта на обработка на мозъка им доста се е възстановила, и то до степен, присъща на здравите хора от контролната група.

Скорост на обработка – това е бързината, с която получаваме информация посредством сетивата си, обработваме я и ѝ отговаряме. Тя демонстрира мозъчната дарба да се съхранява и по-късно да се извиква информация.

Изследователите означават, че тази скорост е ключовa мярка за цялостната мозъчна функционалност и нейното усъвършенстване значи скок в общото здраве на мозъка.

Въпреки че изследването е относително лимитирано по мащаб, доктор Керъл Чатъм има вяра, че нейният екип е намерил естествено решение на когнитивните проблеми, засягащи десетки милиони хора по света.

Боровинките са налични съвсем на всички места

и питателните магазини изобилстват с тях в свеж или замразен тип. Ако обаче човек не може да ги откри, проф. Чатъм предлага всевъзможни плодове със синкав цвят като други типове боровинки, черно грозде, къпини, касис и други Самата тя е присъединила в ежедневното си меню 2 чаши пресни боровинки или смути от тях.

Специалистката поучава всички и изключително по-възрастните, които желаят да поддържат мозъка си в добра форма, да употребяват боровинки всеки ден даже и в доста по-малки количества от нейните. И твърди: “Яденето на диви боровинки няма странични резултати ”.

Малката черна боровинка е на челно място в класацията на по този начин наречените суперхрани. Само една шепа от нея (около 150 г) съдържа фибри, калций, магнезий, витамини С, А, Е и К в количество, нужно на тялото, с цел да се усеща във форма. Вкусните зрънца са мощен източник на антиоксиданти, които пазят клетките и забавят стареенето. Редовната им консумация играе значима роля и за понижаване на риска от развиване на диабет вид 2. Флавоноидите в плода усъвършенстват метаболизма и поддържат в норма равнището на кръвната захар. Подобряват на инсулиновата сензитивност при хора с наднормено тегло.

С богатото наличие на манган боровинките пазят костите и ставите, те са щит в битката с онкологичните болести, твърдят експертите.

Антиоксидантният им резултат потвърдено оказва помощ за преодоляването на разнообразни възпаления в тялото и по този начин блокира разпространяването на раковите кафези.
Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР