Египтологът Захи Хавас, бивш египетски държавен министър по въпросите на

...
Египтологът Захи Хавас, бивш египетски държавен министър по въпросите на
Коментари Харесай

Откриха мумията на Нефертити ?

Египтологът Захи Хавас, някогашен египетски държавен министър по въпросите на антиките, разкопава гробници, наречени KV21 и KV35 в Долината на царете в сегашен Луксор. Той открива две мумии и счита, че едната принадлежи на Нефертити, а другата на нейната щерка Анхесенамон, брачната половинка на Тутанкамон.

Професор Хавас споделя пред Newsweek: „ През октомври ще можем да обявим откриването на мумията на Анхесенамон, брачната половинка на Тутанкамон, и нейната майка Нефертити. Сигурен съм, че ще разкрия коя от двете неназовани мумии може да е Нефертити.

Д-р Хавас добавя, че се надява ДНК анализът дефинитивно да разпознава мумията на Нефертити. Египетски учени ще създадат компютърна томография на главата и ще " разкрият най-пълния и прецизен облик на брачната половинка на Ехнатон ".

Египетската кралица Нефертити с нейния тъничък врат, огромни очи и високи скули от дълго време е считана за въплъщение на женската хубост. Нефертити ръководи по време на 18-та династия на Египет и живее сред почти 1370 и 1330 година пр.н.е., когато Египет е най-могъщата и просперираща страна. Нефертити умира във време на обществени катаклизми, заради което мястото на погребението й е изгубено.

Тя ръководи със брачна половинка си Аменхотеп IV, който поставя завършек на политеизма и открива монотеистичен фетиш, отдаден на слънчевия диск Атон. Аменхотеп трансформира името си на Ехнатон, което значи „ сгоден за Атон “. Но неговите промени не се утвърждават в египетското общество. След гибелта на татко си Тутанкамон по гледище на жреците, възвръща култа към старите богове и унищожава паметниците, свързани с Ехнатон.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР