Египетската мау се смята за една от най-аристократичните породи котки

...
Египетската мау се смята за една от най-аристократичните породи котки
Коментари Харесай

Египетска Мау

Египетската мау се счита за една от най-аристократичните породи котки в света. Тя е доста красива и съгласно антична египетска легенда Богът на Слънцето Ра приемал тип на петниста котка, с цел да унищожи великански дракон.

История на египетска мау

Историята на египетската мау стартира преди повече от 4000 години. Както проличава от името на тази порода, египетската мау е обитавала земите на античен Египет. Смята се, че египетската мау е произлязла от африканската пума. Египетската мау е била желан домакински любим, тъй като ловяла мишки и змии и била умерено животно.

Открити са антични рисунки, на които е изобразена египетска мау. Според разпоредбите на античен Египет човек, който с колесницата си прегазвал египетска мау, се осъждал незабавно на гибел. Съвременната история на египетската мау стартира преди към един век. По това време селекционери от Франция, Италия и Швейцария вземат решение да създадат тази порода котки една от най-елитните и търсените по света. Но в Европа няма сходни котки. Руската княгиня Наталия Трубецкая, която живеела в Италия, се счита за учредител на актуалната порода.

Тя съумяла да откри египетски мау и ги показала на ревю през 1953 година. Според слуховете тя отпътувала за Кайро и взела котките напряко от улицата. Нейните любимци се казвали Лилу и Грегорио. Те сложили началото на цяла родословна линия и породата била записана в италианската фелиноложка асоциация.

През 1956 година Трубецкая отпътувала за Съединени американски щати дружно с котките си и по този начин тази порода станала известна и зад Океана. Днес египетската мау се счита за доста рядка порода. В света съществуват доста малко екземпляри египетска мау. Те могат да бъдат открити в Съединени американски щати, Швейцария, Италия и още една-две страни, където съществуват развъдници на египетска мау. Тези котки са скъпи, само че заради обстоятелството, че се срещат рядко, се считат за доста скъпи от феновете на породата.

Стандарт на египетска мау

Египетската мау е животно с доста добре развита мускулатура и солидна костна система. Мъжките екземпляри доближават до 6 кг, женските стигат до 4 кг. Очите на египетската мау са искрящо зелени на цвят. При някои котки цветът на очите е жълт, до момента в който не навършат 18 месеца, а по-късно се сменя със зелен. Очите на египетската мау са бадемовидни.

 Котки Египетска Мау

Главата на египетската мау е кръгла. Ушите са остри, ситуирани са на огромно разстояние едно от друго. При някои екземпляри ушите приключват със снопче косми като при рисовете. На корема си египетската мау има висяща кожа. Тя й оказва помощ да прави по-големи крачки и скокове. Лапите на египетската мау са овални. Опашката е междинна на дължина, като към края си се стеснява и е с изострен край. Козината на египетската мау е къса. Тя варира в няколко цвята.

Сребристите египетски мау се ценят най-вече. Основният цвят на козината е ярко сив или сребрист, с мрачно сиви или черни петна. Около очите, на брадичката и на гърлото има бели петна. Бронзовата египетска мау е с кафеникав колорит на козината, който варира до цвят на слонова кост. Върху бронзовата основа има мрачно кафяви петна. Брадичката, гърлото и към очите са оцветени в кремаво. Опушената египетска мау е мрачно сива или съвсем черна, със сребрист низък пласт на козината и черни петна. Чисто черните египетски мау не вземат участие в отглеждане. Срещат се от време на време и мраморни мау, чиято четина е изпъстрена с тънки жилки, само че те не се считат за съвършени и по тази причина не се развъждат. Черни и мраморни египетски мау не се позволяват до фелиноложки изложения.

Египетската мау се счита за съвършена, в случай че на челото й има скарабей, а към очите - по този начин нареченият грим на египетската богиня Бастет. Скарабеят съставлява огромна писмен знак М на челото и W на равнището на ушите по посока към тила. Гримът на богинята са две дълги линии, които обрисуват очите и не престават към скулите. Египетска мау, която се е явила на галерия, се прави оценка единствено в случай, че има скарабей и грим на богинята.

Грижи за египетска мау

Късата четина на египетската мау съвсем не изисква грижи. Достатъчно е един път на два-три дни да избърсвате козината с влажна забрадка, с цел да се отстранят непотребните мъртви косъмчета. Препоръчва се египетската мау да се разресва два пъти в месеца, като процедурата доста се харесва на представителите на тази порода. Египетската мау обича да се къпе, само че не се предлага това да става повече от два пъти в годината, защото ще се отрази зле на положението на козината на котката от тази порода. Египетската мау е игрива котка, която има потребност от непрекъснат контакт със стопанина си.

Египетската мау има потребност от доста играчки, в противоположен случай тя ще трансформира вашите движимости в свои играчки. Египетската мау обича вода. Тези котки обичат да играят с вода или да пият непосредствено от крана. Египетската мау може да се отглежда в апартамент, само че тя ще се усеща зле, защото обича да разполага с огромна територия.

Тези скъпи котки не би трябвало да се пускат свободно на двора, тъй като незабавно ще избягат, с цел да търсят нови ловни места. Препоръчва се извеждането на египетската мау да става с мотив и специфичен нагръдник. Египетската мау е доста любопитна и навира нослето си на всички места. Заради това би трябвало да се крият рискови за здравето на котката препарати.

 Египетска Мау със зелени очи

Обучение на египетска мау

Египетската мау е извънредно интелигентно животно, което с наслада ще се включи в образованието, в случай че то се основава на игри и похвали, съпроводени с лакомство. Египетската мау бързо схваща какво е позволено и какво не и се преценява с желанията на стопанина си. Препоръчва се образованието на египетската мау да стартира още с влизането на дребното котенца в дома ви. Египетската мау обича да взе участие в игри, които са свързани с гонене на плячка, по тази причина тази нейна специфичност може да се употребява в образованието.

Хранене на египетска мау

Египетската мау е капризна котка, която няма да се съгласи да се храни с това, което не й е по усета. Египетската мау се храни два пъти на ден, откакто навърши една година. Преди това се предлага да се храни четири пъти на ден. Египетската мау на драго сърце ще хапва суха котешка храна и консерви от премиум клас. Ако въпреки всичко решите да храните египетската мау с натурални артикули, би трябвало да сте наясно че 70 % от менюто на котката би трябвало да включва месо - телешко или пилешко.

Може един път седмично да давате на египетската мау обезкостена риба, за предпочитане речна. Киселото мляко, нискомаслената сметана и изварата могат да се харесат на египетската мау. Тази порода котки рядко харесва плодове или зеленчуци. Не се предлага да храните египетската мау със свинско или агнешко, със захарни произведения, шоколад, тестени произведения, пикантна, солена и пържена храна, както и с прекомерно гореща и прекомерно студена храна.

Заболявания на египетска мау

Египетската мау е доста здрава котка. Единствените болести, от които страдат тези красиви котки, са астма и кардиомиопатия - болест на сърцето, от която котките умират. Някои представители на породата египетска мау са склонни към хранителни алергии.

Любопитни обстоятелства за египетска мау

Когато е щастлива, египетската мау застава на задни лапи и стартира да подскача като куче от цирка. Египетската мау е най-бързата от всички домашни котки. Тя развива скорост до 58 километра в час. Египетската мау има съвършено зрение и доста добър слух.

Интересен факт е, че от време на време котаракът оказва помощ на женската по време на раждането. След това мъжкият заобикаля да се отдалечава от фамилията си, до момента в който дребните не поотраснат.

Египетската мау се привързва откровено единствено към един член на фамилията. Към непознати египетската мау не демонстрира интерес и ги заобикаля. Египетската мау е доста добър ловджия и може да лови освен мишки и змии, само че даже птици.

Недостатъци на египетска мау

Ако скриете играчките на египетската мау, тя ще ги търси на всички места и ще прерови движимостите ви, с цел да ги открие. След това няма да престане да издава всевъзможни звуци, с цел да й ги върнете. Египетската мау обича да се катери нависоко. Тези интелигентни котки бързо са научават да отварят шкафове и чекмеджета, без значение на каква височина се намират.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР