Егати държавата, щом аз съм ѝ олигарх! Така Николай Банев

...
Егати държавата, щом аз съм ѝ олигарх! Така Николай Банев
Коментари Харесай

Баневи в страната на чудесата

Егати страната, щом аз съм ѝ олигарх! Така Николай Банев може за себе си да перифразира именитото възклицание на един бивш български вицепремиер. И несъмнено ще бъде прав, тъй като всички ще се изненадаме, в случай че българското правораздаване в действителност успее да потвърди пране на пари и укриване на налози - и вероятно вкара в пандиза олигархичното семейство. Просто в България хора като Банев не влизат в затвора…

Eдно извънредно благо семейство

Апропо, укриване на налози. Дори човек без никакви юридически знания начаса ще се замисли, когато изгледа неповторимия ефирен репортаж от по този начин наречената „ корпоративна резиденция " на семейство Баневи. (Да уточня незабавно: Репортажът е „ неповторим " със своето скудоумие и безсъдържателност, не с друго.) Та в този репортаж Евгения Банева изяснява на телевизионната кореспондентка (нейна посестрима по вкус) по какъв начин, видите ли, в тази резиденция нощували бизнес-партньорите на Банев - с цел да не се влачат по всякакви хотели. Ето по какъв начин - хоп! - кичозната прогимназия на олигархичното семейство от частна къща внезапно се трансформира в бизнес-инвестиция, а данъкът върху нея се изпарява.

Навярно същото важи и за големия английски автомобил, доколкото си припомням в златист цвят, от който съм виждал да слизат двамата Баневи. А несъмнено и за доста други техни капиталови обекти. Следствието и прокуратурата божем са задоволително способени, с цел да си изготвят сами съответния лист.

Посланието

Да, семейство Баневи са почтени до доказване на противоположното. Невинни в юридическия смисъл. Но пред публичния морал, пред положителния усет и почтените нрави те към този момент носят тежка виновност. При това парвенющината им, която доближава галактически измерения, е измежду техните най-безобидни провинения. Сравнително безобидно е и арогантното им разпищолване, както и цялата кънтяща на кухо сладникава история с любови, обети и раздели, с патриархална благотворителност, която обезщетява зарязани досегашни родственици, с оперетни жестове, които напояват носните кърпички на наивната аудитория. Съвсем не е безобидно обаче морално корозивното безмълвно обръщение, че в тази страна всичко е разрешено и допустимо, стига да имаш подобаващите „ приятелчета ".

Дали това обръщение и в този момент ще издържи на инспекцията, на която го подлага българското правораздаване? И какво беше възкликнал един бивш вицепремиер за страната България?
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР