Ефективността на ваксините срещу новия южноафрикански вариант на Covid-19 намалява

...
Ефективността на ваксините срещу новия южноафрикански вариант на Covid-19 намалява
Коментари Харесай

Заради новите варианти на Covid-19 е възможна реимунизация с трета доза

Ефективността на имунизациите против новия южноафрикански вид на Covid-19 понижава доста и не е изключено наесен да се наложи реимунизация с трета доза, заяви, цитирайки шефа на Института по микробиология към Българска академия на науките.

През последното денонощие у нас има растеж на новозаразените с ковид, а напрежението по опашките за имунизация пред лечебните заведения продължава.

За пръв път от началото на годината за последното денонощие има 2588 новозаразени. Нови случаи на Covid-19 се откриват при близо 16% от пробите. Числото се усилва обезпокоително. Излекуваните за последното денонощие са близо 1085, умряли - 117.

Ето по какъв начин наподобява 14-дневната заболеваемост на 100 000 души в България , базирайки се на данните от Единния информативен портал: Само една жълта област, три оранжеви, седем са сред 120 и 200 болни на 100 000. Останалите - над 200. Дали ще се наложи връщане на част от ограниченията - това ще стане ясно в четвъртък, споделиха от Министерство на здравеопазването за bTV.

Учен от Българската академия на науките не изключва през есента да ни се наложи реимунизация с трета доза.

" От позиция на това, че контактувам с доста хора непрекъснато и мисълта, че всеки един може да е преносител или инфектиран, не би била приятна. Считам, че ние би трябвало да се имунизираме и с нов бустер, в случай че има опция за това и е създаден подобен ", съобщи проф. доктор Димитър Масларов, шеф Клиника по нервни заболявания в Първа УМБАЛ-София ".

Според професор Пенка Петрова от Академията на науките в България сега необятно публикуван е английският вид на ковид . До нас към момента не е достигнал южноафриканският, а против него отбраната от имунизациите е доста по-ниска.

" И " Пфайзер ", и " Модерна " признаха, че с 2/3 понижава успеваемостта. Затова стартират да се създават нови генерации ваксини. От " Пфайзер " смятат, че ще има трета доза 8 месеца след слагането на втората, с цел да се реагира и на новите разновидности ", изясни Пенка Петрова.

Ще са нужни седмици за възможна последваща стъпка към актуализиране на познатите до момента препарати, твърди доцент Николаева-Гломб от Националния център по заразни и паразитни заболявания.

" Това, че с малко по-нисък афинитет са антителата, които се образуват вследствие на позволените досега ваксини против някои от циркулиращите разновидности, това не значи, че са неефективни. На тях им би трябвало софтуерно време 6-8 седмици, с цел да актуализират имунизациите към новите разновидности и в случай че се окаже, че ефикасността им внезапно спада, те ще са подготвени за реакция ", сподели доцент Гломб.

Миналата седмица фирмите " Пфайзер " и " Бионтех " оповестиха, че са почнали оценка на сигурността и успеваемостта на трета доза от имунизацията си против Covid-19.

Хора, взели участие в първата група на изпитванията в Съединените щати ще получат трета доза сред 6 и 12 месеца, откакто са им сложени първите две.

Целта е да се изследва имунният отговор към новите разновидности на вируса.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР