Едва от най-младите породи котки е украинският левкой. Породата започва

...
Едва от най-младите породи котки е украинският левкой. Породата започва
Коментари Харесай

Важни грижи за украински левкой

Едва от най-младите породи котки е украинският левкой. Породата стартира да се създава в Украйна преди 21 години, а първото котенце е налично през 2004 година.

Това е коте с без окосмяване, с огромен брой гънки по кожата. Поради това, че е изцяло голо, температурата на животното е много висока. То наследява от родителите си - донският сфинкс и шотландската клепоуха котка положително здравословно положение.

Проблем за тях съставляват ниските температури и течението. Генетично са предразположени и към ставни болести и някои патологии.

От позицията на тези особености би трябвало да се има поради, че грижите за украинския левкой са малко по-различни, в сравнение с за общоприетата котка. Това е характерен домакински любим, който се отглежда единствено в затворени пространства и не трябва да се разхожда на открито в студеното време. Котето е доста сензитивно към външните въздействия поради високата си температура. Резките температурни промени елементарно ще го разболеят.

Украинският левкой има потребност от специфични грижи. Трябва да бъде добре предпазен при слънчево време и изсъхнал въздух. Наранявания от друг вид са рискови за мъркащия любим. Ноктите също би трябвало постоянно да се режат, а очите му се мият с билкови отвари. Зъбите на котката се поддържат със специфична паста. Къпането на писаната е добре да се прави постоянно със специфичен шампоан.

 Украински левкой

Самото животно не може да поддържа топлината си дълго, по тази причина се нуждае от доста сила. Храната му би трябвало да се състои от по-големи порции и да се дава 4 пъти дневно. Задължително храненето се прави с висок клас храни.

Сухата храна е подобаваща освен поради състава си, само че и поради профилактичната си роля за зъбите и венците. Ако котето ще се храни с естествена храна, менюто му би трябвало да се изготви доста деликатно от диетолог.

Основен проблем на породата е нейната уязвимост и младост. Това значи, че екземплярите са малко и по тази причина постоянно се вършат недомислени кръстоски с други котки. Поради това при развъждане на украински левкой би трябвало да се изследва добре родословието му. Неизяснени въпроси към здравето на котките може да основат проблеми, а в случай че домашният любим се окаже с неуточнен генезис, това може да сътвори доста компликации на притежателя.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР