Едва ли сте пропуснали тревожните новини за нарастващото напрежение по

...
Коментари Харесай

Флотът на САЩ обмисля разполагане на повече разрушители в Европа

Едва ли сте пропуснали тревожните вести за възходящото напрежение по границата сред Русия и Югоизточна Украйна около скупчването на десетки хиляди съветски военнослужещи във въпросния дестабилизиран от няколко години район. По този мотив Съединени американски щати в началото възнамеряваха да изпратят в Черно море, само че в края на предходната седмица се отхвърлиха в името на деескалацията, два свои огромни бойни кораба - разрушителите USS Roosevelt и USS Donald Cook. Въпросните плавателни съдове са част от основания в Европа Шести американски флот и по-специално от характерна военноморска група, наречена Forward Deployed Naval Force-Europe (FDNF-E). Тя е ситуирана в испанския град Рота, а нейната задача е по-особена и сериозно значима за защитата на Стария континент - нейните разрушители (или " ескадрени миноносци " съгласно съветската терминология) са част от американския противоракетен щит AEGIS. Или казано по-просто - задачата им е да прихващат и унищожават балистични ракети, изстреляни против цели в Европа. Въпросните кораби постоянно патрулират в Средиземно, Балтийско и Черно море, като регулярно посещават и български пристанища.

В недалечно бъдеще основаните в Рота бойни кораби евентуално ще получат подкрепления и броят им ще нарасне с 50 на 100 - от четири на шест. Това става още по-вероятно в подтекста на актуалната все по-нестабилна обстановка по границата с Украйна. Европейското командване на американската войска упорства за нещо сходно от години и по всичко проличава, че има огромна възможност настояването да бъде задоволено. Молбата за още два противоракетни разрушителя към този момент е обсъждана в комисията по въоръжените сили към Сената на Съединени американски щати и се употребява с поддръжката на висши негови членове като Джим Инхоф и Роджър Уикър. В чуването са взели участие и ръководителя на щаба по интервенциите на американския флот адмирал Майкъл Гилдей и изпълняващият длъжността секретар по военноморските сили Томас Молди. " Подкрепяме изпращането на два ракетни разрушителя в Испания. В момента се координираме взаимно с европейското командване на Съединени американски щати. Те работят по стратегическото им систематизиране в евентуалния спектакъл на бойни дейности. Когато това бъде приключено, ще уведомим Конгреса ", е коментирал адмирал Гилдей пред сенаторите.
Европейското командване има потребност от поддръжка
В по-ранно чуване ръководителят на европейското командване на Съединени американски щати ген. Тод Уолтърс непосредствено насочва искане към американските политици за още два ракетоносни кораба. Според него по този метод въоръжените сили ще могат да редом да правят разузнаване на всички места край европейските крайбрежия и да обезпечат по-надеждно въздържане на Русия. " Тези два спомагателни разрушителя ще разрешат да продължим да подобряваме качествата си за опознаване и ранно предизвестие на евентуалното полесражение и трагично ще усилят опциите си за командване и надзор ", твърди военачалникът. Подкрепата за пребазирането е сериозен поврат в позицията на флота, чието управление до неотдавна се противопоставяше на сходни проекти, тъй като са свързани с изваждане на кораби от флотилиите, които ескортират американските самолетоносачи.

Идеята на корабите с предно разполагане в Европа е да реагират стремително, като оперират от бази в евентуалния спектакъл на военни дейности, а не от огромните американски военни пристанища като Норфолк, Вирджиния или Сан Диего в Калифорния. Въпросните ескадрени миноносци от време на време се ротират, като на тяхно място идват други плавателни съдове, които да подържат американското военно наличие в Европа. " И поради гъвкавостта, които оферират, тези разрушители дейно могат да отбраняват всички региони край европейските крайбрежия ", обобщава ген. Уолтърс. Корабите Ross, Carney, Porter и Donald Cook правят регулярни патрулни плавания от 2014 година, само че би трябвало да бъдат изваждани на изсъхнал док за техническа поддръжка на всеки шест години. Поради тази причина Carney беше сменен от USS Roosevelt в края на юли предходната година, а през предходната седмица и Donald Cook се насочи назад към Съединени американски щати, като ще бъде сменен от USS Arleigh Burke - първият и най-модернизиран военен транспортен съд, дал името на сегашния клас щатски разрушители. Въпреки че главната им задача е отбрана на Европа от балистични ракети, основаните в Испания кораби са взели участие през годините в най-разнообразни бойни задачи - удари с крилати ракети в Сирия, морска огнева поддръжка в Либия и даже противоракетни проби край крайбрежията на Шотландия.

Нуждата от регулярна ротация и ремонт на " изсъхнал док " обаче тормози американските военноморски сили. През 2018 година тогавашният пълководец на флота адмирал Фил Дейвидсън сигнализира, че предното разполагане на кораби в Рота е за сметка на бойната подготвеност в Съединени американски щати, изключително що се отнася до качествата им за осъществяване на задокеански интервенции. " Мога да ви кажа, че идващите четири кораба, които би трябвало да изпратим в Европа, към този момент би трябвало да бъдат изтеглени от ударните групи на самолетоносачите ", разяснява той. И добавя: " В подмяна ще получа назад в Съединени американски щати още четири кораба, които също ще бъдат извадени на изсъхнал док и би трябвало да бъдат осъвременени. Това наподобява като осем плавателни съда, извадени от ротацията на ударните ни групи за към три години. За да изпълним тази политика, ще се нуждаем от по-голям флот. "
Поддръжка на испанска земя
Поддръжниците на предното военноморско разполагане в Европа обаче опонират, че няма потребност обслужването и модернизацията на разрушителите да се прави чак в Съединени американски щати. Един от разновидностите, които представителите на флота импровизирано дискутират, е даже дълбоката рационализация да се прави в испанската корабостроителница Navantia в Кадис. През 2013 година отбранителната компания печели поръчка за регулярни поправки на четирите щатски кораба, която неколкократно е удължавана с анекси. През последните години Съединени американски щати редовно влагат съществени средства във военноморската инфраструктура в Испания по линия на така наречен European Deterrence Initiative - програмата за увеличение на възпиращия капацитет, стартирала след съветската анексия на Крим през 2014 година " Ако ме питате дали мога да приема още два разрушителя още на следващия ден - в действителност ние разполагаме с инфраструктура в Рота, тъй че да разположим още два спомагателни кораба. Това е отражение на средствата, вложени във въздържане ", разяснява ген. Уолтърс.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР