Едва ли се замисляте особено много над огледалото – обектът,

...
Едва ли се замисляте особено много над огледалото – обектът,
Коментари Харесай

Огледалото всъщност има цвят, учени разгадаха какъв точно!

Едва ли се замисляте изключително доста над огледалото – обектът, в който се вглеждате безусловно всеки ден. То е там, прави си работата и си виси на мястото. Но какъв цвят е, питат Obekti.bg и Science Alert?
Сребрист? Грешите. Безцветно е? Отново грешите.

Отговорът, както става от този епизод на Vsauce, е малко по-сложен.

Може би смятате, че цветът на огледалото е оня, който отразява сега. В прочут смисъл е по този начин. По формулировка обаче един обект има подобен цвят, какъвто той самият не може да всмуква. Така да вземем за пример самозалепващите се стикери са жълти, защото гълтам всички станали дължини на вълната и разпръсква жълтата светлина назад към очите ни.

Огледалото отразява всички цветове по съвсем съвършен метод. В подобен случай не би трябвало ли да е бяло? Да, до известна степен. Само че огледалото не отразява цветовете по същия метод, по който и пигментът, споделят от Vsauce.

Тези самозалепващи се бележки отразяват жълтата светлина във всички направления по едно и също време, без значение от коя посока идва. Огледалото обаче прави това по специфичен метод. То отразява светлината според от метода, по който е попаднала в него.

“Една бяла тениска чисто и просто отразява светлината на всички места във всички направления – споделя Фил Плейт в Bad Astronomy. – Дори алената и синята светлина да попаднат в тениската от същото място, лъчите ще бъдат разпръснати в разнообразни направления. От друга страна, огледалото отразява синята и алената светлина в същата посока. Т.е. то построява облик на източника на светлина. “

Съответно – бихме могли да назовем огледалата бели, само че по един характерен „ смарт “ метод. Разбира се, с това нещата не се изчерпват. Все отново става дума за просвета.

Този „ смарт “ бял цвят се отнася до едно напълно огледало. А такова действително не съществува. Със сигурност няма да го откриете в спалнята си. Vsauce показва, че огледалата отразяват една характерна дължина на вълната малко по-добре от останалите. Става дума за зелената.

Затова бихме могли да кажем, че огледалата са напълно леко зелени. Може би даже сте го забелязали, само че не сте го осъзнавали до момента. Например когато сте гледали в така наречен тунел от огледала - т.е. когато две огледала се оглеждат едно в друго съвсем до безконечност. С всеки отразен облик част от светлината се губи. Това обаче важи в най-малка степен за зеленото. Именно заради тази причина отражението в най-далечната част на " тунела " е мрачно и зеленикаво.

Звучи забавно, нали? Изгледайте клипчето на Vsauce несъмнено има какво още да научите по тази тематика.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР