Едва ли можем да излекуваме всички тревоги и неприятности с

...
Едва ли можем да излекуваме всички тревоги и неприятности с
Коментари Харесай

Добрият сън няма как да го изработим или купим

Едва ли можем да излекуваме всички паники и неприятности с прекрасен сън, само че посрещаме провокациите на деня доста по-добре, в случай че сме се наспали хубаво.

Подобно на затлъстяването, недоспиването не е заболяване, то повлиява отрицателно, усложнява и утежнява всяко друго недоволство или заболяване, което към този момент имаме.

Благодарение на актуалните технологии и на сомнологията – оня клон от науката, който изследва съня – знаем, че пестенето от сън в името на продуктивността в действителност по никакъв начин не е продуктивно – нито за нас, нито за работата, която вършим. Симптомите на недоспиването припомнят тези на алкохолно замайване – а това надали е най-хубавата настройка.

Въпреки насъбраните познания за значимостта на съня за редица аспекти на физическото, менталното и душевното ни здраве, се оказва, че " 76% от българите имат проблематичен сън. Това значи, че над 2 милиона българи не се наспиват добре. Това се дължи на постоянно будене през нощта (38%), мъчно заспиване вечер (20%), тревога дали и по какъв начин ще спят през нощта (12%) ", данните са от изследване на организация " Прагматика и isleep ".

Редица фактори като светлинното замърсяване и синята светлина на екраните пречат на заспиването, наред с напрежението и напрежението от деня, по тази причина от ден на ден се приказва за хигиена на съня.

Сънят няма по какъв начин да го изработим или купим. Опитът интензивно да го реализираме е контрапродуктивен. " Активният опит да заспим не води до добър резултат, в противен случай по-скоро би трябвало да се отпуснем и някак да постелим аления килим, по който сънят да пристигна, споделя доцент доктор Кирил Терзийски.

Нямаме склад на съня – от който да вземаме, да теглим на заем и след това да запълваме дефицитите и да възвръщаме салдото, в противен случай постоянният сън – лягането и буденето едновременно подкрепят положителния сън.

Ако гледаме повече децата и следим какво вършат те преди да попият неприятните привички от нас – би било добре за всички ни “ – споделя още доцент доктор Терзийски, който ще бъде преподавател на събитието The Mighty Brain (Могъщият мозък) на Рацио на 28 март.

Доц. доктор Кирил Терзийски е началник на Комплекса за транслационни невронауки в МУ Пловдив. Преподавател е по патофизиология в същия университет, а също така е и сертифициран сомнолог. Част е от екипа на Сомнолог – лаборатория за проучване на съня, има над 30 изявления с проучвания по тематиката.

По обявата работи: Росица Михова
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР