Едва ли има у нас домакинство, което да не използва

...
Едва ли има у нас домакинство, което да не използва
Коментари Харесай

Чубрица - подправката на щастието

Едва ли има у нас домакинство, което да не употребява чубрица. Това е считаната за най-българска фалшификация и някои баби като на смешка споделят, че без нея гозба не става .

Чубрицата има голямо приложение в българската кухня и някои домакини не я поставят само в десертите.

Произход на името и история
През Античността чубрицата е била считана за афродизиак. Пиперливият й усет е бил обичан на античните римляни, дълго преди първите товари с пипер да бъдат докарани от Индия. През Средновековието чубрицата се употребила за подправяне на кексове и други сладкиши.

Старославянската форма на наименованието на чубрицата е чемерика. Сърбите и хърватите назовават растението чубал, чубрич, чупар и други У нас то се знае единствено под името чубрица или чубрика, като се вършат разяснения балканска, планинска, алпийска и градинска чубрица.

 чубрица Thinkstock

Приложение и приложимост
Освен балканските страни, главен производител е Франция. Като фалшификация се употребява надземната част, брана преди, по време или след цъфтежа. Суши се на сянка (35 градуса). Изсушената билка е със зелен цвят, мощен мирис, напомнящ този на мащерката , и леко горещ стипчив усет.

Тази лютивина е причина, чубрицата от време на време да се употребява като сурогат на черния пипер (оттук е и наименованието пиперена трева). Многогодишната зимна чубрица е по-люта от едногодишната лятна чубрица и има по-силно изразен усет с борова нотка.

При готвене лютивината понижава доста и съвсем не се усеща.

 чубрица Thinkstock

В кухнята
Чубрицата подтиква активността на стомаха и червата и по тази причина с нея се подправят трудносмилаеми храни, като варива (боб, леща, зелен боб, грах), всички типове меса и изключително шилешко и овнешко. Незаменима фалшификация е за постни ястия, за супи и съществени блюда, за овкусяване на плънки и на кайма.

Чубрицата се смесва добре с други ароматни треви, като магданоз, дафинов лист, чесън, розмарин, целина, сминдух, сушени зеленчуци . Клончетата и листата ѝ са подобаващи при ястия от леща и зрял боб, при пълнежи за печени меса, зеленчуци и сарми. Важно е да се помни, че чубрицата би трябвало да се вари с ястието.

Стритата чубрица е вкусна притурка към пастети и сандвичи с масло . Прилага се в колбасарството и за ароматизиране на сирена.

Основна съставна част е на българската шарена сол , която най-често се прави от смесването ѝ със сол, червен пипер и сминдух. В доста краища на страната прибавят и смлени печени тиквени семки. Най-простият вид е така наречен балканска чубрица, при която подправката се смесва 5:1 с готварска сол.

Традицията повелява шарената сол да се пази и сервира в дървени гаванки с капак.

Балканската чубрица е многогодишно тревисто растение, което вирее по сухите каменисти скатове (главно източни) на планините, на припек и при съществуване на варовик в региона. Цъфти от средата на юли, а всеобщо – през август.

Градинската чубрица е едногодишно растение с дребни зелени листа и розови цветове. Често се отглежда и като декоративно растение.

Народната медицина предлага – чубрицата при високо кръвно налягане , главоболие, виене на свят или сърцетуптене и други

Чубрицата е известна и със мощното си антибактериално деяние.

Не пропускайте нищо от най-новите публикации в рубриката ни "Здравословно ", като се абонирате за нашия седмичен бюлетин тук >>>

Прочетете още:

Една антична фалшификация - шафран

Ароматният естрагон

Седем билки

Непознатата фалшификация самардала

С мирис на кимион

Полезните свойства на кориандъра

Що е то хариса?

Най-горещата фалшификация в кухнята
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР