Едва ли има друг български комик с толкова драматично начало

...
Едва ли има друг български комик с толкова драматично начало
Коментари Харесай

Георги Мамалев събира най-веселите истории от живота си в книга

Едва ли има различен български комедиант с толкоз трагично начало на филмовата кариера. 19-годишният Георги Мамалев отбива военната си работа в Пловдив, когато в един февруарски ден на 1972-ра режисьорите Христо Писков и Ирина Акташева го викат във Варна да застане пред камерите на техния филм „ Като ария “. Но вместо на снимачната площадка редови войник Мамалев се озовава в ареста, а дебютът му в киното е заплашен от старшина, въоръжен с… машинка за подкастряне. Изглежда, че даже застъпничеството на военачалник от София няма да помогне, само че младежът съумява някак да резервира и възприятието за комизъм, и косата си за ролята на Илийката от лентата „ Като ария “.
Следват още доста филми, спектакли, шоу стратегии и житейски премеждия, които Георги Мамалев за пръв път споделя със своите фенове в книгата си „ Усмихни се, дребосъче! “ (издателство " Книгомания " ). Тя е написана в съавторство с Весел Цанков и излиза в известната поредност „ Любимци на публиката “.
Дали това е класическа автобиография? Ето какво споделя самият артист в предговора към „ Усмихни се, дребосъче! “: „ …Аз нямам литературни претенции; тази книга не е нито разказ за моя живот и творчество, нито последователност на срещите ми с велики хора. Просто желая да ви опиша истории, случили се зад кадър, отвън сцената – на местата, където публиката не може да надникне. Те не са снимани, не са и изиграни – същински са. За мен няма по-голяма наслада от това чужд да ме огледа и да се усмихне. Ами че това е същинска берекет! Затова желая да ви опиша тези истории. И в случай че в процеса на четенето на вашето лице се появи усмивка, знайте – това, което съм желал най-вече, се е случило. “
А то в действителност е неизбежно – може ли човек да остане сериозен, до момента в който един от най-даровитите български комици разказва за какво свързва първата учебна обич с пердах и кифлички, по какъв начин е избегнал бащините плесници след бягство от уроците по акордеон, къде е сбъркал при първото си кандидатстване в Театралната академия, какъв брой усърдно е танцувал балет, облечен в анцуг…
Георги Мамалев разсмива и с незнайни детайлности към фотосите на паметни филми като „ Господин за един ден “ и „ Оркестър без име “, с истории от театралните гастроли на именитата режисура на Младен Киселов по „ Опит за хвърчене “ от Йордан Радичков. Разбира се, артистът е отделил уместно място и на триумфите си с пародийната групировка „ Иръпшъните “, с „ Клуб НЛО “ и с моноспектаклите.

Сред героите в тези истории зад кадър са Георги Калоянчев, Георги Парцалев,Тодор Колев, Константин Коцев, Велко Кънев, Павел Поппандов, Стефан Данаилов, Антон Радичев и доста други обичани актьори. Но Мамалев има какво да добави и за различен тип партньорства: с лъв, с мечка, с впряг биволи, с две магарета и с едно куче – прекомерно сензитивно, с цел да изиграе без проблем по какъв начин му отхапва главата.
От кого ли е наследил находчивостта и комедийния гений? И отговорът на този въпрос е прикрит сред редовете на книгата. Няма по какъв начин да го пропуснете, тъй като в „ Усмихни се, дребосъче! “ липсват само скучни пасажи за прескачане; томчето е богато илюстрирано и се чете като алманах с анекдоти от първата до последната дума.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР