Едва 95 са домашните кучета, регистрирани в Община Асеновград от

...
Едва 95 са домашните кучета, регистрирани в Община Асеновград от
Коментари Харесай

Не казват колко на брой са бездомните кучета в Асеновград

Едва 95 са домашните кучета, регистрирани в Община Асеновград от началото на годината до края на месец август, стана ясно след питане на до градската администрация. От там не дадоха отговор на въпроса ни какъв е броят на записаните безстопанствени кучета в града. Дали това значи, че сходен указател в Общината липсва, или при улова и обработката им, броят на четириноги не се записва, остава да гадаем.
Интересн факт е, че в несъгласие с това, в отговора си локалната Администрация показва констирано понижаване популацията на безстопанствените кучета, съгласно броя на уловените и обработени през 2017 година Последната акция за улов на безстопанствени кучета на територията на Асеновград е извършена на 22.08.18 година Изпълнители на активността са общинските предприятия „ Зооветеринарен комплекс”-Пловдив и „ Благоустрояване”-Димитровград, с което в Асеновград също се прави улов и ветеринаро-медицински операции на безстопанствени или скитащи кучета. И както е по Закон, бездомните четириноги биват улавяни, кастрирани и маркирани с ушни марки. След това се връщат назад там, откъдето са уловени.
На територията на асеновградска община се срещат кучета с жълти ушни марки, сложени от Общинско дружество „ Зооветеринарен комплекс”-Пловдив. А тези, с розовите ушни марки, са обработени от Общинско дружество „ Благоустрояване”-Димитровград. Междувременно, на последното си съвещание съветниците в града одобриха изменение в Наредбата за преодоляване популацията на безстопанствените кучета на територията на общината. Промяната касае периода, в който притежателят на добито домашно куче би трябвало да записва любимеца си. От 7-дневен, след издаване на ветеринарно-медицински паспорт, срокът се трансформира на 3-месечен.
Изменението касае и притежателите на ловни кучета, които към този момент не са освободени от такса. По този параграф имат право да не заплащат единствено притежатели на кучета, които съпровождат или охраняват селскостопански животни и се отглеждат в регистриран животновъден обект. „ Направените нормативни промени в общинската разпоредба ще допринесат за понижаване популацията на безстопанствените кучета и ще покачат отговорността на притежателите на домашни кучета на територията на община Асеновград. “, показват от пресцентъра на Администрацията в града.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР