Едва 53% от 15-годишните ученици са функционално грамотни. През учебната

...
Едва 53% от 15-годишните ученици са функционално грамотни. През учебната
Коментари Харесай

15-годишните ученици в България нямат основни умения по четене и математика

Едва 53% от 15-годишните възпитаници са функционално грамотни. През образователната 2019/2020 година се регистрират едни от най-ниските равнища на записване на деца в детска градина за последните 10 години - 78.7%. През 2019 година делът на младежите (15-34 години), които нито работят, нито учат, е достигнал рекордно ниски равнища - 17,5%. 10% от учениците не бяха включени в отдалеченото образование в електронна среда. Това са част от изводите в обичайния мониторингов отчет на съдружие " Образование България 2030 ".

Според създателите на отчета, рецесията, провокирана от разпространяването на COVID-19, промени напълно обучителния развой , като открои някои работещи механизми, само че и акцентира добре познати проблеми. " Институциите припознаха нуждата да се влагат в допълнение старания и средства в достигането на всеки възпитаник. Създадоха се нови платформи за шерване на материали и положителни практики, а учебните екипи имаха опция да надградят цифровите си умения. Пред българското обучение обаче остават провокациите, свързани с гарантирането на достъп до качествено обучение за всички възпитаници, както и със задържането на учениците, които са в риск от отпадане, написа в отчета.

След влизането в действие на Закона за предучилищно и учебно обучение през 2016 година се започнаха невиждано доста ограничения за повишение на качеството на образованието. Много от тях са обещаващи и сполучливи. Въпреки това данните демонстрират, че резултатите от тях към момента не се виждат и провокациите остават. Например:
Повишава се делът на 15-годишните възпитаници, които нямат съществени умения по четене, математика и естествени науки Повече деца и младежи напущат прибързано просветителната система
Положителни трендове:
Завършилите образованието си младежи се осъществят по-добре на пазара на труда Значително понижават младежите, които нито учат, нито работят (от 26% през 2013 година до 17,5% през 2019 г.)
Докладът дава и съответни рекомендации:
Образованието предпочитано да образува умения и компетентности за реализация, а освен предметни познания Националните външни оценения и матурите да мерят освен фактологични познания, само че и уменията на учениците Учителите да бъдат подкрепени и подготвени да ползват новия компетентностен метод и да развиват и умения
Вчера
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР