Едва 14,5 процента от жилищата в България имат застраховка, стана

...
Едва 14,5 процента от жилищата в България имат застраховка, стана
Коментари Харесай

Само 14,5% от жилищата в България имат застраховка

Едва 14,5 % от жилищата в България имат застраховка, стана ясно по време на годишната бизнес закуска на Imoti.net, която се организира през днешния ден.

Според доцент Маню Муравенов от Висшето учебно заведение по обезпечаване и финанси (ВУЗФ) " този % значително се дължи на наложителната застраховка, която банките постановат при разпределяне на ипотечни заеми ".

Въпреки ниския брой застраховки, специалистите се сплотиха към мнението, че те не би трябвало да бъдат наложителни, а делът им да бъде оставен да пораства с информираността на хората.

Междувременно ръководителят на Управителния съвет на Националната асоциация на строителните бизнесмени Георги Шопов предложи в България да се вкара френския модел на наложително обезпечаване, когато се продава парцел " на зелено ".

" Това значи, че в случай че предприемачът желае да строи постройка за 3 млн. лева, би трябвало да има застраховка за 3,5 млн. лева, тъй че в случай че се провали, жителят да бъде предпазен и да си получи парите назад. Това ще помогне за изчистването на бизнеса от недобросъвестни участници и умозрителен капитал ", счита Шопов.

Той упорства и за регистриране на предварителните контракти, тъй че да се предотврати опцията за подписване на няколко предварителни контракта за един парцел.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР