Едуин Пуутс бе избран за лидер на севенроирландската Демократична юнионистка

...
Едуин Пуутс бе избран за лидер на севенроирландската Демократична юнионистка
Коментари Харесай

Нов лидер на Юнионистката партия в Северна Ирландия

Едуин Пуутс бе определен за водач на севенроирландската Демократична юнионистка партия. Той ще наследи Арлийн Фостър, която разгласи, че се оттеля като водач и първи министър на Северна Ирландия след вътрешнопартиен протест против нейното ръководство.

55-годишният Пуутс, който е заемал няколко виновни поста, сега е министър на земеделието на Северна Ирландия. Негов противник за лидерското място на юнионистката партия бе сър Джефри Доналдсън, който е водач на парламентарната група в английската Камара на общините.

Надпреварата е била доста оспорвана, откакто стана известно, че при тайното гласоподаване 19 души са подкрепили Пуутс против 17 за Доналдсън.

Интересното при избора на Пуутс е, че той счита да остане министър на земеделието и да не става първи министър на Северна Ирландия, като номинира за този пост различен претендент на Демократичната юнионистка партия.

Едуин Пуутс даде обещание да реформира партията и да бъде по-близо до редовите членове. От него се чака да заеме по-твърда линия във връзка с Протокола за Северна Ирландия в договорката за Брекзит, в сравнение с тази на предшественичката му Арлийн Фостър. Голяма част от юнионнистите считат, че Протоколът за Северна Ирландия откъсва провинцията от Обединеното кралство.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР