Edu Compass провежда обучения в няколко училища в Пловдив. ©

...
Edu Compass провежда обучения в няколко училища в Пловдив. ©
Коментари Харесай

Пловдив търси техничари

Edu Compass организира образования в няколко учебни заведения в Пловдив.

© Edu Compass Как се трансформира ползата на младежите към обещано обучение? Никой не може да даде точна рецепта, само че в Пловдив пробват. Градът притегля непрестанно нови фабрики, само че фрагментите за тях не престават да понижават. Част от повода е западането на професионалното обучение и неприятният му имидж. В опит да промени това общината си партнира с частна фондация, която да опита да направи професионалните гимназии по-модерни и забавни за учениците.

" Няма по какъв начин с главен набор от способи, употребявани през XIX в., да привличаме учениците. Трябва да сменим метода, да използваме повече технологии, както и да развиваме друг тип умения. Нужна ни е друга тактичност, тъй като другояче доста деца остават необразовани и безработни ", изяснява пред " Капитал Градове " зам.-кметът на Пловдив Стефан Стоянов.
Една инцидентна среща

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Същото мнение споделя и Елица Костова, която е създател на компанията за кариерни образования Career Guide. Според нея друго огромно предизвикателство в просветителната система е, че множеството младежи имат повърхностни умения и не знаят по какъв начин да основат устойчиви такива, даже и да имат предпочитание. Със Стоянов се срещат инцидентно по време на представянето на един от плановете на Костова, където тя инцидентно му загатва за работата си по програмата за кариерно насочване на младежи. " След като му описах с какво се занимавам, той възкликна, че незабавно би трябвало да дойда в Пловдив и да направя план ", споделя Костова пред " Капитал ".

И по този начин, с една дребна пробна стъпка, тази година започват два плана в Пловдив, които имат за цел да подобрят образованието, да създадат по-атрактивно ученето в професионалните гимназии и да оказват помощ на учениците в избора им на специалност.

Елица Костова e основен шеф на Career Guide и Edu Compass.

Фотограф: НАДЕЖДА ЧИПЕВА Това става посредством фондацията, ръководена от Костова - Edu Compass, която получава отчасти финансиране от общината. В първия план " Моят кариерен път " то е на стойност 13 хиляди лева Той започва през май тази година, като в него са включени 40 възпитаници от 11 клас и 80 от 6-и, като фокусът е при по-малките. Те играят игра за профилиране за да открият своята пристрастеност и да работят върху трансформирането ѝ в нещо, което би имало добавена стойност. Общината пък търси в ранното кариерно насочване младежи, които имат предпочитание да попаднат в професионални гимназии. " Има деца, на които просто им се удава да се занимават с сходна работа. Ние желаеме да им помогнем да открият това и да ги вдъхновим да се развиват ", споделя Костова.

За дребни и за огромни

При по-малките екипът ѝ употребява система за кодекс на героя, при която децата събират разнообразни камъни, по сходство на тези във кино лентата на Marvel - The Avengers, в края на всеки сполучливо приключен курс, с цел да си показват гениите като супер сили. Това им оказва помощ да схванат в какво са положителни, както и с избора на гимназия.

От единадесетокласниците се чака сами да създадат своя кариерен проект. " Питаме ги какво ще работят и какъв брой пари считат, че ще получават. Оказва се, че те в действителност много се интересуват от трендовете на пазара на труда, остава ние да ги мотивираме. Истината е, че огромна част от тях се въодушевяват в процеса ", споделя Костова. Създадена е и онлайн среда с принадлежности за учители за всички 6 учебни заведения. Тя е обвързвана с цялостния план - с цел да завършат курса и да получат документ, учениците би трябвало да изгледат и видеата, качени в онлайн пространството, които съответстват с техните гении и ползи.

" Партнираме си с " Тракия икономическа зона " - обсъждаме с тях да създадем и видеа с разнообразни експерти, които работят там, за да се привлекат повече възпитаници. Ако човек е задоволително стимулиран да се замисли за кариерното си развиване, от време на време първата стъпка много оказва помощ ", изяснява Костова.

Да създадем техникумите great again

Другият план също е от май месец, с отпуснато от общината финансиране 4 хиляди лева Той се споделя " Професионалното обучение е съвременно " и има за цел да увеличи престижа на две професионални гимназии - тази по дървообработка и интериорен дизайн и тази по хранително-вкусови технологии. Общоприетата теза е, че в тези учебни заведения отиват единствено деца, които нищо друго не може да вършат. Истината обаче е друга, твърди Костова.

Там образованието е доста практично, част от преподавателите изнасят уроци, само че по едно и също време с това имат и личен бизнес. Хората подценяват цената, която професионалните гимназии имат, а тя от време на време е доста по-голяма от тази, която дават езиковите гимназии. Причината - език може да се научи и с курс, до момента в който техникумите развиват предприемаческите умения на децата - те имат лични планове, тъй като практиката е интензивна, изяснява тя.

Според зам.-кмета Стефан Стоянов дуалният модел е единственият вид да се резервира професионалното образование и в това време е късмет за цялостна промяна.

Екипът на Edu Compass се занимава с реклама в обществените мрежи, с цел да построи положителен образ и да изтрие неприятните асоциации, които идват мислено на някои хора, като чуят думата " колеж ". " Истината е, че това, което се случва " от вътрешната страна " q е задоволително положително, остава да се отстрани тази неприятна популярност, да се поработи върху учителските способи за ангажиране на учениците и най-много да се построи различен имидж. За някои хора е задоволително да видят остарялото социалистическо лого на учебното заведение, с цел да се откажат да запишат детето си да учи там ", споделя основният шеф на Career Guide и Edu Compass.

Edu Compass организира образования в няколко учебни заведения в Пловдив.

Фотограф: Edu Compass Училищата към този момент разполагат с профили в обществени мрежи като Instagram и Фейсбук, където се популяризират. Това има доста огромно въздействие върху района и оказва помощ на доста възпитаници да си " паснат " с този вид обучение, по тази причина и фондацията възнамерява идната година да притегли корпоративно спонсорство и да продължи плана. Пречка обаче се оказват някои от учителите, които не схващат за какво е нужно учебното заведение да има профил в обществените мрежи, нито си показват какво е присъединяване на технологиите за спечелването на нови възпитаници. Именно поради това от Edu Compass организират и съвещания, на които им изясняват по какъв начин да продължат поддръжката на обществените мрежи.

Добрият избор

Доказателство за резултатите от сходни начинания е, че тази година за пръв път в Пловдив ще има четири цялостни дуални паралелки на първи кръг в професионалните гимназии. " Най-вероятно до края на акцията ще имаме 10 дуални паралелки с нови места в най-вече техническите специалности като електротехника, обзавеждане, машини и ръководство, металорязане, покъщнина и тапицерии ", споделя Стоянов.

" Това е доста значим избор за всеки възпитаник. В момента в Пловдив има доста положителни шансове за кариерно развиване, в случай че се занимаваш с нещо сходно. Имаш и добре платена работа - някои възпитаници с професионално обучение стартират с начална заплата, по-висока от тази на половината висшисти ", изяснява той. Скоро и Варна

Фондацията Edu Compass ще стартира скоро работа и с общината във Варна, откъдето Костова към този момент е получила запитвания. Нейната цел е да клонира там плана от Пловдив. Основното, за което сега се бори, обаче е дигитализацията на работата, посредством която ще е допустимо достигането до повече младежи. Въпреки че персоналното отношение и живият контакт са незаменими, 40% от дейностите могат да се случват и онлайн, счита тя. А идната ѝ стъпка ще бъде работата с компании.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР