Едроцветното калдъръмче (Portulaca grandiflora) ще ви радва в цветната леха,

...
Едроцветното калдъръмче (Portulaca grandiflora) ще ви радва в цветната леха,
Коментари Харесай

Калдъръмчето - по-вкусно от спанака, слагайте го в супи и са...

Едроцветното калдъръмче (Portulaca grandiflora) ще ви радва в цветната леха, само че зеленчуковото калдъръмче (Portulaca oleracea), или известното у нас като тученица растение, се счита за бурен. Зеленчуковото калдъръмче обаче може да се употребява като листна салата или да размени витамините в домашната аптечка.

Калдъръмчето пораства бързо, зелените му елементи могат да се отрязват постоянно и няколко пъти през лятото. Филизите се вземат, преди растенията да са цъфнали, по-късно те стават прекомерно остри. Леко тръпчивият му усет придава самобитен усет на супите, салатите, където то може да размени такива растения, като спанака и киселеца. Може да се маринова, да се поставя в туршии, да се употребява като фалшификация към месни и рибни блюда.

В качеството на пикантна гарнитура то се прибавя в сосове и майонеза. Във Франция, Армения, Узбекистан от тученицата в примес с пикантни билки се вършат витаминозни салати.

В листата на този тип се съдържат до 300 мг витамин С, витамини РР, Е, каротин, флавоноиди, до 0,5% мазнини, смолисти субстанции, въглехидрати (глюкоза, галактоза, фруктоза, захароза и други), органични киселини (лимонена, синапова и други), гликозиди, алкалоиди, белтъчини, минерални субстанции.

В семената на зеленчуковото калдъръмче се съдържат нишесте, целулоза и масла. Заради високото наличие на витамин С калдъръмчето се употребява, преди всичко, при скорбут в предишното. Освен това от остарели времена до момента се е употребило в качеството на диуретично, температуропонижаващо, противоглистно, ранозаздравяващо средство.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР