Едновременно една от най-тежките и най-успешните. Такава беше миналата година

...
Коментари Харесай

Алтернативата си заслужава

Едновременно една от най-тежките и най-успешните. Такава беше предходната година за активността на капиталовите фондове в България, а динамичната картина чертаеше пандемията от ковид-19. След първичното разтърсване и срутва на пазарите, които се отразиха в доходността и активите на фондовете, пристигна и внезапното възобновяване. Всъщност 2020 година е рекордна за взаимните фондове в България - активите им се устремиха към 6 милиарда лева, като набъбнаха с над 1.5 милиарда лева за 12 месеца. Тук с главен дял са тези на непознатите ръководещи сдружения, до момента в който тези на българските са с по-малък дял. Но нарастват и те - към декември ръководят 1.785 милиарда лева Макар в България депозитите да държат първото място при формите за икономисване с съвсем 60 милиарда лева на физически лица, нулевите лихви карат от ден на ден хора да търсят опция. А взаимните фондове са едни от тях. Въпреки всичко делът им остава дребен - едвам 5% от Брутният вътрешен продукт. В Европейски Съюз този % надвишава 60 - 70.
Добро начало
По данни на Българска народна банка към края предходната година българските фондове са 129, до момента в който тези на непознатите сдружения са 1407. Последното е разбираемо - те се провеждат и ръководят от огромни интернационалните компании и банки, с по-голяма история са и работят на доста огромни пазари - и като потребителска база, и като активи. А улеснението на единния паспорт в Европейски Съюз прави предлагането им в България елементарно през банки и няколко капиталови медиатора.

Но по всичко проличава, че актуалната година стартира доста добре за българските фондове. През първото тримесечие доходността им е красноречива - най-печелившите от тях са осъществили към и над 10%. Всекидневна и систематизирана информация за рентабилност и активи има единствено за българските фондове, и то за тези, чиито ръководещи сдружения са членове на асоциацията им БАУД. Тя покрива над 90% от българските фондове.

Така продължаващият взрив на световните фондови пазари се е пренесъл и в България. Фондовете с най-голяма рентабилност са тези в акции - на огромните международни, само че и на районните пазари. Лидерът по рентабилност " Конкорд фонд 4 - енергетика ", както проличава и от името му, залага най-вече на акции от енергийния бранш - нефт, газ, рандеман и произвеждане. Започналото възобновяване в цените на петрола, движено от упованията за стопански напредък, се трансферира и в акциите на добивните компании.
Автор: Капитал
След като предходната година несъмнено не беше добра за българската борса, към края ѝ започнаха възобновяване и напредък, които се форсираха през януари. Това е и повода измежду най-печелившите фондове да има и такива, които залагат на акции на български компании или най-малко част от портфейла им е в такива - " ОББ премиум акции ", " Елана високодоходен фонд " и борсово търгуваният фонд, който е основан на Sofix - Expat Bulgaria SOFIX ETF. Източните и разрастващите се районни пазари също дават мощ за напредък - Expat Serbia BELEX15 ETF, " Адванс Източна Европа " и други. Въпреки ниската рентабилност уравновесените и облигационните фондове също съумяват да стартират добре годината и да обезпечат прилична рентабилност. Още повече на фона на нулевите депозитни лихви.
Преди да инвестираш
Преди инвестиция във съвместен фонд би трябвало да се имат поради няколко неща - толерантността към риска, знанието, че предходната рентабилност не е гаранция за бъдещето, както и таксите, които изяждат част от облагата.
Капитал - брой 14
Всеки може да си реши какъв брой риск може да поеме - съгласно възрастта и задачите си. Обикновено младостта върви с по-голям толеранс към риска. И назад. За риска значим фактор е общоприетото отклоняване, което мери съмнението в доходността. Колкото по-висок е този коефициент, толкоз е по-голям и рискът да не се реализира същата рентабилност и да се осъществя рентабилност. Затова и таблицата демонстрира, че високорисковите фондове са с високо отклоняване, до момента в който по-консервативните - с по-малко. Трябва да се има поради, че представянето на капиталовите схеми зависи мощно от това на пазарите и при една по-сериозна промяна това ще се отрази и на доходността. Затова и рекомендацията на анализаторите е в тях да се влага дълготрайно. Тоест, в случай че търсите нечиста сделка, те не са за вас.

Класираните фондове са на база данните, които те дават, и се афишират обществено на уеб страницата на Българската асоциация на ръководещите сдружения. В таблицата е показана рентабилност на взаимните фондове на база чиста стойност на един дял, без да са включени таксите на входа и изхода. Това постоянно би трябвало да се има поради, защото изяжда от доходността. При всяко ръководещо сдружение таксите са разнообразни, като зависят и от сумата на покупка, и от интервала на задържане. Управляващите сдружения постановат три типа такси - при покупка, при назад изкупуване и такса за ръководство.
Взаимен фонд е...Взаимните, или договорни, фондове са групови капиталови схеми, пул от парите на вложителите, които се ръководят от професионален управител - ръководещо сдружение, което се лицензира и контролира от финансовия регулатор. В България това е КФН. Според типа на вложенията се дефинира и рисковият му темперамент - в случай че натежават акциите, то профилът е високорисков. По-висока тежест на държавни облигации пък приказва за невисок риск. По-висок риск значи и по-висок късмет за облага, само че и загуба. И назад. Управляващите сдружения котират всекидневно или най-малко няколко пъти седмично емисионни стойности и цени на назад изкупуване на дяловете на всеки фонд, като по този метод му обезпечават ликвидност. За организацията и ръководството на фондове ръководещите сдружения си начисляват такси.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР