Едноседмичната сага с неподписания президентски указ приключи благополучно на 19

...
Едноседмичната сага с неподписания президентски указ приключи благополучно на 19
Коментари Харесай

Значи можело да се спазват законите

Едноседмичната сага с неподписания президентски декрет завърши наред на 19 септември. Ден по-рано вътрешният министър в оставка Валентин Радев изпрати на президента нужните документи "в сходство със съгласувателната процедура, планувана в чл.32, ал.2 от Устройствен устав на Министерския съвет и на неговата администрация ". Така откакто получи желаното за освобождението на Младен Маринов от длъжността основен секретар на Министерство на вътрешните работи, Румен Радев подписа указа. Оказа се, че законите можело да се съблюдават и това нито е толкоз мъчно, нито боли. И че държавните институции може да споделят между тях като такива с подобаващия звук и етикеция, а не на равнище селска механа. И още нещо - правовият ред в една страна и върховенството на закона не са условност, а главен дирек на демокрацията.

До забавянето на указа се стигна, откакто предходната сряда (12 септември) държавното управление прати официално писмо на Румен Радев, а на него му предстоеше пътешестване в чужбина. В четвъртък (13 септември) Народното събрание трябваше да гласоподава оставките на Николай Нанков, Ивайло Московски и Валентин Радев и да утвърди за районен министър депутатката от ГЕРБ Петя Аврамова, за министър на превоза Александър Манолев и за началник на Министерство на вътрешните работи Младен Маринов, само че се оказа, че президентът не е подписал указа за освобождението му като основен секретар на вътрешното ведомство. Председателката на Народното събрание Цвета Караянчева беше доста сюрпризирана и кършеше пръсти, тъй като била останала с усещането, че президентът незабавно щял да го подпише. Междувременно Александър Манолев се отхвърли от номинацията за министерски пост.

Така стартира сагата с указа. След завръщането си в страната Румен Радев настоя законът да се съблюдава и съгласувателната процедура сред президента и Министерския съвет да бъде изпълнена до последната точка. Той уточни също по този начин, че най-високите равнища в страната би трябвало да дават образец за спазването на законите и конституцията.

В отговор Коалиционният съвет на управническата коалиция се събра в понеделник (17 септември), с цел да разиска ситуацията и да номинира нов претендент за транспортен министър - Росен Желязков, който е началник на Комисията за контролиране на известията. Пред медиите излязоха единствено ръководителят на парламентарната група на "Обединени патриоти " Волен Сидеров и шефът на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов.

"Ние предлагаме да създадем среща с Радев, в която да се изяснят всички условия, свързани с освобождението на основния секретар на Министерство на вътрешните работи Младен Маринов - ескалацията на напрежение няма да е добре. Правим това предложение импровизирано, посредством вас ", обърна се към медиите Сидеров. Възможно било да изпратят и документално поканата. Цветанов пък намеси и Българска социалистическа партия в обстановката. "Молбата ни е към групата на Българска социалистическа партия да се извърнат към своя президент - да го помолят да подпише указа за освобождението на Младен Маринов ", сподели той. И изясни, че процедура била наложителна при назначението, само че когато имало волеизявление от самия Маринов за освобождението от тази служба, сме в напълно друга догадка.

Държавният глава обаче не отстъпи от позицията си. Той означи, че Коалиционният съвет не е законов орган и няма защо да се срещат, още повече когато не се съблюдава институционалният звук. Просто законовата процедура би трябвало да се извърши. Този отговор не се хареса на Цветанов и той упрекна президента Радев, че търси още веднъж борба с изпълнителната власт. "Това е жанр на държание, който го виждаме от полагането на клетвата на президента на страната и направи първото си послание в българския парламент ", съобщи Цветанов. След което напомни времето, когато самият Румен Радев напусна управителния пост във Военновъздушните сили. Тогава президентът Плевнелиев издал декрет и Министерският съвет стартирал тази процедура, в случай че се предполагало, че Радев ще бъде препоръчан от Българска социалистическа партия за президент на страната.

"Когато президент беше Георги Първанов, а основният секретар Бойко Борисов напускаше системата на Министерство на вътрешните работи, указът беше подписан за ден-два. Всички знаеха или се предполагаше, че ще се кандидатира на частичните избори в София. Нито вътрешният министър Румен Петков, нито президентът Георги Първанов, нито министър председателят Сергей Станишев саботираха ", продължи със сравненията Цветанов.

"Не става въпрос за война сред институциите, а за съблюдаване на закона. Законът не се разяснява, а се съблюдава. Изглежда, за държавното управление е непостижима задача да спазят закона и това не е първият случай ", беше отговорът на Румен Радев. Запитан дали има обозрим период, в който указът ще бъде подписан, той отговори, че постоянно е открит и подготвен за градивни решения, стига да се извърши това, което повеляват нормативните документи.

Във вторник (18 септември) министър-председателят Бойко Борисов не скри учудването си от позицията на президента. "Със сигурност името на новия основен секретар ще бъде в съгласие с президента. Съгласувателната процедура за освобождението на Младен Маринов от поста основен секретар на Министерство на вътрешните работи е официална... Както от командващ Военновъздушни сили ставаш президент - кой да те спре? Ние можехме тогава да не го освободим по тази логичност... Главният секретар желае да стане министър... Какви претекстове да напиша? "Моля, подпишете, тъй като той желае да стане министър. " Добре, ще напишем и това. Но смятам, че е официално. И взехме решение, приехме оставката на Министерския съвет и изпратихме на президентството ", сподели министър председателят.

В последна сметка Радев принуди изпълнителната власт да съблюдава изискваната по закон съгласувателна процедура и нещата да се случат по открития нормативен ред. Борисов, въпреки и с принуда, отстъпи, тъй като беше притиснат от времето. Той искаше въпросът с оставките и новите министри да завърши оптимално бързо, с цел да се потуши напрежението след тежката злополука край Своге.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР