Еднократни помощи за още 156 000 ученици. Досега такива помощи

...
Еднократни помощи за още 156 000 ученици. Досега такива помощи
Коментари Харесай

Еднократни помощи за още 156 000 ученици, как да ги вземем?


Еднократни помощи за още 156 000 възпитаници. Досега такива помощи имаше единствено за първокласниците и осмокласниците.
156 000 деца ще бъдат
подкрепени с еднократни помощи за възпитаници, записани във втори, трети и четвърти клас, като за изплащането им за 2023-а година ще са нужни 23 милиона и 400 000 лв..
Това се показва в план за промени
в Правилника за използване на Закона за фамилни помощи за деца. Документът е качен за разискване в портала за публични съвещания на Министерския съвет.
Досега такива помощи
имаше единствено за първокласниците и осмокласниците.

Проектът на държавно разпореждане за изменение и допълнение на Правилника за използване на Закона за фамилни помощи за деца се постанова, с цел да се приведе той в сходство с направените промени в този
Закон от 48-ото Народно заседание.
В края на предходната година депутатите взеха решение, с изключение на записаните в първи и осми клас, еднократни помощи да получават и учениците, записани във втори, трети и четвърти клас, без значение
от типа на учебното заведение, което посещават.
За 2024-а и 2025-а година за задачата ще са нужни 46,8 млн. лева годишно. В момента помощта е 300 лв. на дете. Тя се изплаща на два пъти, като половината се изплаща след влизане в действие на заповедта за отпущането ѝ, а остатъкът при започване на втория образователен период, в случай че детето продължава да посещава учебно заведение.
С измененията в правилника се
уточняват и наредбите, касаещи подкрепата за децата със или без право на наследствена пенсия от умрял родител; както и тези, които касаят получаването без рентабилен аршин от самотни осиновители на месечни помощи за развъждане на дете до довеждане докрай на приблизително обучение, само че не повече от 20-годишна възраст, и месечни помощи
за развъждане на дете до една година.
Общо финансовият резултат от измененията върху бюджета на общественото министерство се чака да бъде в размер на 24,9 млн. лева за 2023 година и 48,3 млн. лева за 2024 година и 2025 г.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР