Едноименната статия, публикувана на 25 септември 2016 г., акцентираше върху

...
Едноименната статия, публикувана на 25 септември 2016 г., акцентираше върху
Коментари Харесай

Огнян Гърков: За “европейската хидра” на брюкселската евроадминистрация

Едноименната публикация, оповестена на 25 септември 2016 година, акцентираше върху същината на върхушката в Европейския съюз. Също - на хипотетичния й потенциал и воля да помогне за озаптяването на бегълците-интервенти във и през България. След срещата на Европейски Съюз на върха в Братислава на 16 с.м. съгласно колегата-анализатор С.Николов, „ България се самоманеврира в клопката на създадения от Европейска комисия вид „ С ”
и ще попадне в южния пояс страни от Балканите до Португалия, които ще се трансфорат в бежански лагери - първи стадий от Плана за размиване на идентичността на европейските народи”.

От близо година оправянето с пандемията коронавирус -19 и следствията й стана неоспорим приоритет на Европейски Съюз и измести други многостранни политики на Брюксел, в това число и миграционната. Но надали за дълго време след отшумяване на епидемията!

Контролираният мейнстрийм от СМРАД (=средства за всеобща реклама пропаганда и дезинформация) включително в България, понастоящем заобикаля тематиката, макар че по улиците на София не виждам пришълците от Африка и Азия да понижават. Европейците в този момент се безпокоят доста повече от имунизирането, даже дали коронакризата не е опит за обществено инженерство. Даже част от интелигенцията подозира, че сега сме в положение на биологична война, основно против инвалиди и пенсионери, от която печели едрият капитал и корпорациите за сметка на изконни витални права на болшинството.

Обединеното кралство в никакъв случай не се е чувствало добре и консолидирано в Европейски Съюз. Без да е систематичен проблем, случи се и логистичният и административен призрачен сън Брекзит. С вярата ни да има консолидиращ резултат за 27-те останали! Английският език, макар, че е втори формален единствено в Малта и Ирландия, съгласно шегаджии ще остане с френския като най-ползван език. И като език за отвъд-атлантически надзор!

Нашите прародители преди епохи са минали еднопосочно азиатско-европейския преход и не виждам потребност да се връщаме от Европа още веднъж към Ориента.
Проумявайки, че Европейският съюз е най-хубавото място за България, глутница от национални „ политици” продължи да злоупотребява с неговото име.

Статията за „ Европейската хидра” на Брюкселския Коминтерн срещнах на видно място като евроскептична в някаква ранглиста на свръх/политкоректни СМРАД и Неправителствени организации. Ново в наличието й ще са събитията и промени на имена в Брюксел, Съединени американски щати, Париж (Макрон), София. През изтеклите 4,5 години властта в Щатите „ се претъркули” от президентите Обама и Тръмп към геронтократичен Вашингтон. По виновност на своята клика София не съумя да реализира най-малко едно от външнополитическите си планове от 2009 година насам – встъпване в Шенгенското пространство като пълновръстен член, също в еврозоната, а вместо унищожаване на единствения, се снабди и с втори мониторинг.
У нас се смениха президентът и - без изключително значение - външните министри. За душевно забавление И на дипломатическия корпус Външно се подреди с цялостен 1 Георг Г.
Изборите за Европейския парламент на 26 май 2019 година доведоха до смени в Екологичен потенциал, а през с.г. и до нов състав на Европейската комисия. Без обща външна политика, макар комплицираните абревиатури като ОВППС и /Е/ОПСО, след лейди Аштън и госпожа Могерини висш представител на Европейски Съюз за външната политика и политиката на сигурност стана Жозеп Борел. А креслата на Мартин Шулц, Доналд Туск, Жан-Клод Юнкер, Марио Драги бяха заети надлежно от 4 други „ нови първи” в „ огромната петица”: Давид-Мария Сасоли (ЕП), Шарл Мишел (в Евро-Съвета), аристократката по генезис от ”невисш карат» Урсула фон дер Лайен (ЕК) и Кристин Лагард (ЕЦБ). И петимата са граждани- представители на огромните ДЧ (=държави-членки) от «Стара Европа».

В Колегиума (политическото управление на ЕК) от 27 члена 13 са дами, отпред с чаровната и плодовита (със 7 деца) председателка фон дер Лайен. Дано процесът на феминизация на длъжността еврокомисар в Колегията е по-успешен от този в БгМВнР и неговите задгранични представителства (ЗП)! Защо ли? Преди дни бе медиализирана гибелта на наш юноша в жилищен дом в Мадрид. Майка му научава от наша телевизия и по предусещане. Три дни пътува и търси помощта на родното посолство. Никакво подпомагане! На журналистическо питане от „ Високата порта” изфъфлят, че на скръбната женица са дадени адреси на погребални бюра, които да изготвят нужните документи. Повече отговорности консулът нямал! Вероятно консулската директива е модифицирана в прочиновнически безчувствен тип? Според уеб страницата на Министерство на външните работи, съставът на ЗП-Мадрид е женско царство. С 11 оповестени имена, отпред с краткотрайно ръководеща с юдо-саксонска фамилия и единствено един еднствен мъж, по административни въпроси със необичайно висок сан - 1 секретар. От десетината дами, 3-та секретарка е началник на Конституционен съд + 2 " експертни сътруднички в Конституционен съд ". Останалите дами са с високи дипломатически рангове, описът им е необразовано формиран. А консулската активност бе нявга и хуманна!?!

От Брюксел комисарката ни, без да усвои френски език, както даде обещание, се върна в Световната банка. Бе сменена от локална снаха, третата подред българска еврокомисарка от 3 до момента + Р. Желева, „ пропаднала” на чуването в Екологичен потенциал. Нищо чудно на нашите козируващи полит-угодници да е заложена постоянно дамска численост за еврокомисар! Далеч съм от мисълта да диря опрощение за несполучливото ни раболепно присъединяване в Европейска комисия със полови или „ политически” пояснения, още повече, че малко на брой дами участваха в престъпната приватизация като де-факто авансово изискване за участие в Европейски Съюз.

Междувременно в страна от Централна Европа бе сбъднат всъщност демократично квалифициран майдан, само че „ прогресивните сили не успяват” още в Чехия. В прогресивната феминизация на Европейска комисия под управлението на не изключително сполучливата някогашна немска министърка на защитата порочно бе пренебрегването на посланичество във висшата петица на управление на Евросъюза на по-малки страни, от Вишеградската група, например С не постоянно покорните към версията на €-$-ценности на Стара Европа, включващи евентуално към този момент и казармена дисциплинираност за по-малките ДЧ от Нова Европа.

Промяна има и в политическия статут на цитирания от мен през 2016 година създател на словосъчетанието “европейска хидра” Рихард Сулик, прочут от мандата ми до 2010 година в Братислава като основател и ръководител на тогава «интернетната» политическа партия «Свобода и солидарност». Впоследствие Сулик бе също по този начин 15 месеца ръководител на Народното събрание и 3 месеца и.д. външен министър. През 2015-2019 година бе евродепутат (ЧЕП = член на ЕП), а от м.г. е вицепремиер и министър на стопанската система, със своята ПСС, съдружен сътрудник на ръководещата партия на премиера Игор Матович.

Европейски Съюз е общественост на националните страни, с наднационални тематики като еврозоната, да вземем за пример. Съюзът е сполучлив също в научните проучвания, а съгласно Брюксел се бил справил добре с миграционната рецесия!? Сериозен източник на мудността във вземането на решения и неефективност в дейностите - спрямо Русия и Китай, поради разликите в политическите системи - е обюрократизираният държавен уред на ДЧ и на «Европейската хидра». Освен това - и с мъчно доказуемата им корупция, недееспособността и неналичието на мотивация у брюкселската администрация да си наруши рахатлъка с набелязване на откровено действителни ограничения, например за своевременна първична реакция на вирусната пандемия. Или въпиющата несръчност на Европейска комисия за навременно доставяне с ваксина на популацията от пространството на Европейски Съюз.

Сулик е освен една отчасти сполучлива имитация на евроскептицизма на някогашния чешки президент и водещ политик проф. Вацлав Клаус, който познавах сносно. Словакът е ексцентричен политик. В разбор, оповестен в „ Svobodný svět”, той бе стартирал тезата, че елементарните жители на ДЧ на Европейски Съюз постоянно не са наясно с нескромните финансови привилегии на актуалната либерално-лява европейска аристокрация, т.е. елита на Европейския съюз. Р. Сулик опростява базата за съпоставения посредством разбъркване на монархическите с благороднически и аристократически рангове и трофеи, абстрахирайки се от съветските понятия за дворянство (на по-низшите аристократи). НО: добре знае се, че социалдемократът Давид-Мария Сасоли, ръководител на Екологичен потенциал (Европейския парламент), не се свени „ да свързва двата края” с месечна заплатица от 29 000 евра (€). При междинна заплата в България, какъв брой?

Наистина, новата европейска аристокрация (НЕА) на Европейски Съюз може официално да бъде съпоставена с нявгашните европейски крале, царе, принцове, войводи, боляри... Само във френския двор на Людвик XIV, фамозен със виталното си кредо „ L`Etat c`est moi! “ (= „ Държавата това съм аз”), съгласно Сулик, се подмотквали към 5000 „ функционери”, които бихме могли да назовем по-пейоративно, „ откровени хрантутници”. Около тях са били разполагаем други хиляди чиновници, служители, послушници...
Знаем, че в Средновековието в Българско, в прилежащите и в други несъседни земи към последната категория са били привличани основно Кириакстефчовци и тем сходни, само че почти такава е била и матрицата в Европа. Днес обаче вместо царе, боляри и прочие имаме НЕА, т.е. Европейска комисия, Европейски парламент и Върховна работа за външни дейности (политика). Най-вероятно с нараснали хонорари след 2016 година

Цитирам Сулик, с дребни ремарки: „ Всеки (нео-евро-)аристократ си има своя прислужничество”/ибрикчийство, което се назовава секретариат. Секратариатът на Давид Сасоли е от 38 служители! Сред тях са началник на Секретариата и заместници, които имат 8 асистенти и съветници. Други 5 асистенти и съветници дават отговор за протокола и програмата със срещи. Допълнителни 5 се грижат за вътрешни работи, други 6 за външни. Работата с медиите обгрижват 8 асистенти. На разположение на Сасоли е персонален сервитъор, водач и „ Clerical asistent “ (вероятно единствено Господ знае що е това!).

По-низшите аристократи в Екологичен потенциал се назовават заместник-председатели и също имат свои „ дворове”, още по-низшите са евродепутатите. И те получават прилични пари за своите антуражи (общо по към 25 хиляди евро, в това число за асистенти и канцеларии). Евродепутатите са единствените, които можем да избираме директно като редови електорат и – по оценка на Сулик – „ може би по тази причина те не вземат решение съвсем нищо”.

Да допълним Сулик. Белким е научил оттогава, че членове на Европейския съвет са президентите на Кипър, Франция, Румъния и Литва, които също биват избирани директно в своите страни, а непряко – ръководителите на държавните управления на останалите 23 страни-членки, посредством избор на партиите им от националните гласоподаватели.
По създание в Европейска комисия е сходно, само че там НЕА е много по-многобройна. Крал/царица е председателката на Комисията Урсула фон дер Лайен с 29 хиляди € месечна заплата. По-низшите аристократи са комисари (с по 24 хиляди €), под тях са генералните шефове с 22 хиляди €, шефовете (18 хиляди €), зав. отделите (13 хиляди €), персоналните асистенти (12 хиляди €) и така нататък и прочие Само Европейска комисия ангажира 24 хиляди души, а Европейски Съюз като цяло има към 60 хиляди чиновници с годишен бюджет, по свое убеждение, към 10 милиарда €! „ Това е същинска аристокрация, по-добре сложена от средновековната”, възкликва Сулик. „ С разликата, че в предишното аристократите не са работели нищо, а днешните единствено имитират активност. Т.е., измъдрят следващи недомислици с извинението, че усъвършенстват живота. Забраняват ментоловите цигари, или класическите ел.крушки”, унифицират тоалетните чинии, кривината на краставиците и под. Подкрепят неефективните фотоволтаични електро-централи, а сякаш желаят да развият най-конкурентноспособната стопанска система в света? Поне по този начин са вписали в Лисабонската, а по-късно в Стратегия 2020. Инак използват доста хартия, а по произвеждане на документи Европейският съюз няма конкуренция.
По квотния принцип България е също показана в новата европейска high-каста, макар агро-труженическия генезис, визаж и недоизяснено curriculum vitae на най-високоранговата ни нео-евро-аристократка в Европейска комисия. В НЕА си извоваха тихи пристанища претърпял крушение в родната политика екс-премиер, отморяват се няколко някогашни министри, в това число до неотдавна екс-външни. Никой от последните очевидно не е бил наследник на шифровчик, та да излази на по-високо заплатен рахатлък в Организация на обединените нации. Или в Световна банка!
На ниво маркиз-граф-барон в Екологичен потенциал наред с чуждестранни ерудити, е!, от време на време разнообразени с хокеисти, екс-порно звезда или устатници, нашата репрезетация варира сред екс-номенклатурни чеда, „ ербап” и в предишното политици като Ал-Йо (Ал.Йорданов), до преобладаващи полуневръстни роботни профили от „ Партията-Победител на всяка цена”, през последните години. Или някой А. Слабаков!?

Сред аристократичния ни пролетариат доминират някогашни ескуайри (оръженосци) Санчо Панс/-овци/, които на времето, подбрани надали не от улицата, коленопреклонно ибрикчийстваха на тогавашните работещи еврочиновници при така наречен screening и acquis communautaire, общувайки на broken English (развален английски) въз основата на българо-шопски диалекти вместо да водят действителни договаряния за приемането на България в Европейски Съюз. Така изместиха рицаря-идеалист Дон Кихот, издрапаха местенца в ЕО-Брюксел и присвоиха купата на бедния хидалго. За неволя някои от тях израстнаха по стълбицата, върнаха се в България и заразяват с аристократизма на интелектуално-творческо изтощение, непоемане на отговорност и безрезервно сервилничене. И развиха риск от професионално заболяване: хемороиди (маясъл) от нищо-не-правене.
Освен лакоми за постове европейски снахи, неотдавна за 1-ви ескуайър на задача на ОПСО (= Обща политика за сигурност и отбрана) на Европейски Съюз бе назначена българка. Известна като „ брачната половинка на Йошката ". Т.е. на някогашен дипломат в Германия (от екс-партията ОХДЦ), който на обществена среща с пълководец Костов в ефир назова немския външен министър Йошка Фишер " Йошката " и го дефинира като " събирач на гласове ". И като предстоящ благородник по женска линия нарани преследващ го немски служител на реда вместо с коня Росинант, с кола. Плебейски злословия, на аристокрацията се прости по рождение!

Най-непопулярните избори освен у нас са тези за евродепутати. Не единствено, че акциите са скучни и претендентите не приказват съответно, само че гласоподавателите от опит научиха, че с 99% възможност това ще е последната им среща с тях и при положение на триумф.

Най-порочното в Европейски Съюз е, че така наречен НЕА, с изключение на евродепутатите - неизбирана в директни демократични избори, а назначавана – сформира европейското законодателство и правила, наложителни за държавите-членки, които тя самата (НЕА) нехайно нарушава. А разноските възмездяват поданиците, в наше време – данъкоплатците!
Ако си фантазираме, че живеем в действителна народна власт, дано отговорим на реторичния въпрос на Рихард Сулик: „ В какви избори да вземам участие, в случай че не желая например господата Сасоли, Мишел, Борел; госпожите фон дер Лайен и Лагард, и други челни представители на Европейски Съюз, които никой не е избирал, да не престават да вземат решение моята орис?”

Отговор: „ Няма такива избори, аристокрацията не се подлага на избори!”

Същият въпрос резонно можем да зададем и у нас: Защо да устояваме раздут диктаторски уред от безмислени чантаджии, който след избори се поразчиства, само че следва съвсем непроменяемо разрастване; паразитира върху човешкия живот и става все по-неефективен и подкупен?

Явно е, че евроаристокрацията няма потенциал или не умее да овладее корона рецесията. Остава да се подсигурим сами в Родината, даже да е по иронизираната севернокорейска теория „ чучхе”. Въпреки, че България няма опция на Европейски Съюз и би трябвало да се включва най-пълноценно в процесите, само че отстоявайки и своя осъзната национално виновна политика. На първо време обаче, нашите политици би трябвало да престанат да пригласят на подправената информация, че сме чист бенефициент от Европейски Съюз.

Нетен бенефициент сме само по пропагандни критерии на брюкселската аристокрация: като изключим няколко типа такси взаимност, наказателни и прочие Вече цитирах през м.м. в медии проф. Иван Ангелов, член кор. на Българска академия на науките, съгласно който по най-груби оценки, изгодите от участието в Европейски Съюз възлизат на 45-50 млрд.лв., а загубите на 150-170 милиарда лева „ Одрусали и обрулили” са ни премного за доста десетки години напред. По други източници, като изключим загубите от приватизации, концесии, приключване на мозъци и емиграция, 4-5 типа трикове за експорт на народен приход, за 1 десетилетие към 24.04.2020 година сме внесли в „ хазната” на Европейски Съюз 24,5 милиарда €, а генетичните ни подлизурковци и тумбата към катуна на„ Шайката”(по Антон Тодоров) е „ усвоила” 16,5 милиарда €. И по отношение на Брегзита ни следва нарастване на вноската с 4,17 %.

В умозаключение: 1. Не би следвало да се поддаваме на външен напън, а да удържим позицията по Повардарието. Т.е., за пръв път, след доста години, да покажем темперамент пред Евросъюза. 2. От м.май м.г. Европейска комисия отсрочи поради ковида Конференцията за бъдещето на Европа, планувана като двугодишен спор за бъдещето на Европейския съюз на тематика: задълбочаване на интеграцията или повече пълномощия на националните страни. Най-подходящият конгрес да обявим политическа воля за предоговаряне на клаузи от Договора за присъединение, като към този момент имаме изясненост и консенсус какво тъкмо и подготвен проекто-документ! Българското присъединяване в Конференцията би било добре да бъде предшествано от диспути – в Народното събрание - за бъдещето държание на делегацията в Европейски Съюз с акцент и български принос, а освен да чакаме подаяния от Съюза. 3.МВнР би могло да опита да изготви проекто-инструкции срещу изнудвания или закани със закони за достъп до еврофондове против промени в Конституцията в частта какво е брак. 4. Народното събрание - да обезпечи нормативно възбраната за осиновяване на деца от хомосексуални и ЛГБТИQ бракове. 5. Следващият състав на Народно събрание би могъл да канализира с нормативни актове законовата и предотврати изрично противозаконната миграция. 6. Да опазим Европейски Съюз от нападките и попълзновенията на Русия и КНР и от двойните стандарти на Съединени американски щати! Но без да накърняваме обичайните двустранни връзки с всяка от трите империи.

доктор Огнян Гърков, с л.д.р. дипломат, член на БДД, Съюз на българските журналисти

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР