Едно време договорът с УанУеб бе златната кокошка за космонавтиката

...
Едно време договорът с УанУеб бе златната кокошка за космонавтиката
Коментари Харесай

УСПЕХ: Индийска ракета изведе в орбита 36 спътника УанУеб!

Едно време договорът с УанУеб бе златната кокошка за космонавтиката на Русия. Вече не. След като предходният началник на Роскосмос Дмитрий Рогозин демонстративно прекрати връзките с английската компания още в първите дни след началото на войната в Украйна, тя трябваше да откри различен транспорт за спътниците си, които до тогава се извеждаха в космоса с съветски ракети “Союз ”. Днес, на 26-ти март, УанУеб приключи построяването на главната си сателитна формация от първо потомство с помощта на ракетите на Индия и на СпейсЕкс.

Ракета “LVM3 ” (доскоро известна като “GSLV Mk. 3) излетя тази заран в 06:30 ч. българско време от космодрума на о-в Шрихарикота с 36 спътника “УанУеб ”. Това бе вторият полет, който индийците извършиха за потребностите на британците. СпейсЕкс от своя страна организираха три изстрелвания на партиди “УанУеб ” – невиждано в историята на космонавтиката, защото УанУеб и Старлинк са конкурентни планове. Но войната в Украйна трансформира всичко и досегашни врагове през днешния ден са сътрудници.

За потребностите на днешния полет бе употребена най-мощната ракета на Индия – товароподемността на “LVM3 ” е осем тона. Допреди днешния ден УанУеб разполагаше с 578 работещи спътника, а след тазсутрешното изстрелване общият им брой възлиза на 614. Абсолютният най-малко спътници, с цел да може компанията да стартира да предлага услугата си в световен мащаб, е 588, тъй че чакаме скоро тя да се появи на пазара.

Макар че УанУеб завърши с построяването на главната си формация, това не е всичко, което ще забележим от компанията през тази година. През месец май следва изстрелването на ракета на СпейсЕкс “Фалкън 9 ” с пет спътника “Иридиум ”, 15 аварийни спътника от първо потомство на УанУеб (в случай че някои от оперативните се повредят) и един демонстрационен сателит от второ потомство. Спътниците от второ потомство ще обезпечават по-високи скорости на интернет услугата и по-добро покритие и извеждането им е значимо за дълготрайното бъдеще на УанУеб, защото експлоатационният период на приключената през днешния ден формация е до 2027-2028 година

Видеозапис от изстрелването:

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР