Едно от защитените местообитания на редки видове птици от международно

...
Едно от защитените местообитания на редки видове птици от международно
Коментари Харесай

Заради резиденцията на властта: Шабленското езеро - източено, тръстиките опожарени?

Едно от предпазените местообитания на редки типове птици от интернационално значение - „ Шабленско езеро “ и „ Шабленски езерен комплекс “, са били пресушени поради наводняване в държавната резиденция " Шабла " . Информацията за похищението над предпазената естествена околност оповестиха от Българското сдружение за отбрана на птиците (БДЗП).
Става ясно, че с изключение на пресушаването, се касае и за опожаряване на тръстиковите масиви в региона.
На 9 март екип на Българско дружество за защита на птиците посетил региона за мониторинг на водолюбивите птици в зона от " Натура 2000 " и е открил проблемите. Припомняме, че изпускането на водни маси от езерата опонира на задачата за оповестяване на предпазената околност и не е планувано в проекта ѝ за ръководство.

Малко по-късно от Регионалната ревизия по околна среда и водите (РИОСВ) - Варна, излязоха със известие, в което се споделя, че " няма приключване на води от предпазената територия ".
От информацията на Регионална инспекция за опазване на околната среда се схваща още, че през месец януари е постъпил сигнал от Община Шабла за рисково повишение равнището на езерните води в предпазената околност „ Шабленско езеро “. Засегнати са здания и се основава заплаха за посетителите им.
След осъществени инспекции на място от чиновници на екоинспекцията и в сходство с проекта за ръководство на предпазена околност „ Шабленско езеро “ е в съгласие спешно изпускане на езерните води в Черно море. Според еколозите обаче приключването на водите не е спряно и все още .
" След диалог с представители на Регионална инспекция за опазване на околната среда, Българско дружество за защита на птиците получи джука информация, че изпускането е станало посредством прокопаване на канал в пясъчните дюни благодарение на екскаватор и че за тази активност има публично позволение от РИОСВ-Варна, издадено по отношение на писмо на община Шабла във връзка наводнени пространства в резиденция „ Шабла “. Каналът е необятен 15-20 метра, което значи, че на процедура не е имало действителен надзор на приключването на езерата. Към момента този канал не е затворен и ландшафтът не наведен в първичното си положение. Изтичането е прекратено по натурален път, заради равнене на водните равнища на езерата и на морето ", пишат от организацията.



От сдружението показват още, че е имало и опожаряване на огромна част от тръстиковите масиви в региона на предпазената околност.
" Мащабите на опожаряването са извънредно огромни – отнася се за няколко стотин декара очевидно предумишлено опожарена влаголюбива растителност . Паленето на масивите с водна и влаголюбива растителност е неразрешено съгласно заповедта за оповестяване на предпазената зона. Твърде евентуално е изпускането на водни маси и последващото опожарявяне да са взаимосвързани дейности, които на процедура водят до заличаване на забележителна част от влажната зона ", уверени са още природозащитниците.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР