Едно от усложненията на захарния диабет е остеопорозата, а ранният

...
Едно от усложненията на захарния диабет е остеопорозата, а ранният
Коментари Харесай

В света 200 млн. души страдат от остеопороза, а 400 млн. са диабетиците

Едно от затрудненията на захарния диабет е остеопорозата, а ранният и добър надзор на диабета по-рядко води до фрактури, сочат проучванията на ендокринолозите у нас. За профилактика на остеопорозата голяма роля има физио- и кинезитерапията.

Добрият надзор на кръвната захар при диабетици е съществена предварителна защита на диабетна остеопороза, показва проф. Анна-Мария Борисова, ръководител на Българското сдружение по ендокринология и един най-известните ендокринолози у нас и по света. За връзката сред двете болести:

„ Значимо е във възрастта 50-59 повишаването на диабета, а това е тъкмо възрастта, когато е и остеопорозата. Вижте какво неприятно съвпадане. Остеопорозата е зараза в света. 200 млн. имат остеопороза в света. А диабетиците са 400 млн. 40% от дамите и 30% от мъжете ще имат една или повече фрактури до края на живота си. Честотата на фрактурите при диабетици е по-висока. Смъртността от бедрена фрактура е от 20 до 50% - съвсем половината умират през първата година. Диабетът се приема за рисков фактор за фрактури. Тези две епидемии са вплетени една в друга и мъчно можеш да ги разделиш ".

Захарният диабет е рисков фактор за остеопороза и фрактури, защото фрактурите може да се дължат на диабетната невропатия, очни проблеми, хипогликемия.

Остеопорозата се открива инцидентно, тя няма признаци и единствената клинична демонстрация на заболяването е фрактурата, само че когато се появи фрактура, към този момент е късно. Рисковите фактори за остеопороза са тютюнопушене, ниска двигателна интензивност, диета, бедна на белтък, калций и витамин Д, алкохолизъм, приемственост, диабет вид 2, артрит, някои медикаменти.

В България са осъществявани изследвания през 2016 година, които демонстрират, че броят на известните заболели от диабет се усилва и заболяването визира над половин милион българи, а евентуално над 100 хиляди диабетици не са диагностицирани, добави още проф. Борисова.

Физическата интензивност е предварителна защита както за диабета, по този начин и за остеопорозата, като най-важна част от упражненията са свързани с възстановяване на координацията и равновесието, споделя Мария Гарванова - рехабилитатор и кинезитерапевт в болница „ Софиямед ". Тя изясни:

„ Много са значими двигателните извършения. Трябва да има придвижване, да не се застоява на едно място. Много са значими придвижванията за съгласуваност и равновесие като профилактика на рухването, тъй като костите са извънредно чупливи, чувствителни. Другото значимо е да се разпределя тежестта при извършване на покупки - да не е повече от 3 кг. във всяка ръка. Да се седи с изправен гръбнак. Да се направи в точния момент премерване на костната компактност. В разследване на получена болежка в гръбнака е хубаво хората да се изследват. Упражненията с дребни гирички усъвършенстват плътността на костите, работят засилващо ".

Симптомите за остеопороза са люпене на нокти, рухване на коса, при рухване най-често се чупи тазобедрената кост, добави още Гарванова.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР