Едно от първите решения на новия министър на регионалното развитие

...
Едно от първите решения на новия министър на регионалното развитие
Коментари Харесай

Тунелът под Шипка все пак ще се строи срещу 358 млн. лв

Едно от първите решения на новия министър на районното развиване Гроздан Караджов беше, който беше на стадий възлагане на строителство. " Смятам да анулирам този план и да възложа ново планиране с двулентов път, както е от Русе и както ще бъде надолу. Нищо не може да бъде стартирано да бъде строено от на следващия ден ", разгласи той при започване на януари. Това заплаши да върне плана с години обратно.

В последна сметка, става известно, Караджов е претърпял нов катарзис на мнението си и планът е останал на дневен ред поради заплаха да не бъде изгубено европейското финансиране, по което е част тунелът дружно с обхода на Габрово. Сега той е влезнал в програмата за обекти на Министерство на регионалното развитие от основно значение със сегашните параметри. " Проектът е необратим ", съобщи през уикенда зам.-министърът на районното развиване Деляна Иванова в Габрово.

За " Капитал " от ведомството потвърдиха отхвърли от концепцията за уголемение на пътя с две платна в посока, за което трябваше да се прави ново планиране. Така планът остава за техническо планиране и строителство, където към този момент има определен консорциум.

Ако бъде подписан договорът с определения реализатор, действителното строителство може да стартира още идната година, тъй като преди този момент ще би трябвало да има планиране. Очаква се подписването да стане до края на този месец.
Реклама
От изказването на заместник-министъра на районното развиване и благоустройството Деляна Иванова при нейното посещаване в Габрово в края на предходната седмица още стана ясно, че консорциумът сред компаниите " Хидрострой ", " Пътни градежи - Велико Търново " и " Пътинженерингстрой-Т ", който завоюва поръчката за построяването на оборудването, е удостоверил своята ценова оферта и е дал всички нужни документи, предшестващи строителството. Проверка на документите от страна на Агенция пътна инфраструктура предхожда подписването на контракта за осъществяване.
Кой е изпълнителят
Обединението с участници " Хидрострой ", " Пътни градежи - Велико Търново " на Велико Желев и " Пътинженерингстрой-Т " на Григор Иванов беше едно от седемте обединявания, взели участие в процедурата, чиято планирана стойност беше 320 млн. лева с Данък добавена стойност, само че не беше пределна, т.е. претендентите нямаше автоматизирано да бъдат отстранени, в случай че не се вместят в нея.

Поръчката беше оповестена преди цели две години, а ценовите предложения (финален стадий от разглеждането на предложенията на кандидатите) бяха отворени през март 2021 година Пътната организация можеше по-късно да излезе с решение за избор на реализатор, само че се бавеше. Това се случи директно преди първите парламентарни избори за 2021 година и по-късно различен участник - " Трейс груп ", апелира, само че жалбата беше отхвърлена.

Така цената, на, беше 358 млн. лева с Данък добавена стойност (най-ниската предложена) и веднага като в този момент са я удостоверили, това значи, че са подготвени в изискванията на инфлация и непрестанно покачващи се цени на строителните материали да изпълнят дейностите по строителство на тази стойност.
Реклама
Същото обединяване построи обхода на Габрово, който е предишен стадий на плана за тунела под Шипка. Там строителните действия започнаха през 2013 година и трябваше да приключат през 2015 година, само че обходът беше приключен.
Стогодишна история
Идеите за тунел под връх Шипка датират безусловно от предишния век. Според заданието тунелът под Шипка ще е с дължина 3.2 км, което в действителност е план за най-дългото сходно оборудване в страната. Целият обход обаче включва още 4 по-малки тунела - надлежно 171 м, 240 м, 90 м и 290 м, 6 моста и 1 подлез.

Първото планиране беше стартирано като поръчка още в предходния програмен интервал през 2013 година По-късно планът беше разграничен и първо беше изпълнен обходът на Габрово, а тунелът беше даден взаимно като планиране и създаване.

Сега спечелилият претендент, който се чака да подпише контракт за осъществяване, ще има 9 месеца период за техническо планиране на тунела, а действителното строителството ще стартира през 2023 година " Разбира се, ще се съобразим и с всички наставления за съблюдаване на екологичното законодателство, които получим от Министерството на околната среда и водите, съобщи зам.-министър Иванова.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Право 2 Земеделие 3 Енергетика 1 Енергетика 2 Земеделие 3 Транспорт 1 Транспорт 2 Войната в Украйна 3 Транспорт Реклама Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Мария Дойкова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР