Едно от най-старите инженерни изобретения на човечеството са мостовете. Те

...
Едно от най-старите инженерни изобретения на човечеството са мостовете. Те
Коментари Харесай

Забелязано извън Ловеч – Покритият мост

Едно от най-старите инженерни изобретения на човечеството са мостовете. Те преплитат в огромните си размери функционалност, добра градивна система и хармония. По този метод мостовете се трансформират в предизвикателство пред всеки един дръзнал да ги проектира, а по-късно и да ги построи.

За множеството от нас мостовете са средство за превоз. И въпреки главната им функционалност да е точно такава, от време на време структурата и архитектурата им са толкоз впечатляващи, че се трансформират в същински творби на строителното изкуство.

В дадени моменти мостовете са множеството знак, в сравнение с функционалност – знак на свързването.

Така както Покритият мост, издигнат от българския строител Никола Фичев, прочут още като Колю Фичето свързва града на люляците с далечна Америка, означават от Община Ловеч.

Делото на архитектурният талант Колю Фичето прескача границите на България и доближава до страната на неограничените благоприятни условия. До Miami University, Oxford, Ohio. Университетът в Маями е обществен проучвателен университет в Оксфорд, Охайо. Университетът е учреден през 1809 година, което го прави вторият най-стар университет в Охайо и 10-ият най-стар държавен университет в Съединени американски щати.

В него учи Ана Хендрикс, студентка по архитектура, 3 курс. Преподавател на Ана е арх. Раффи Томасян, родом от Бургас. Той предизвика изследователските търсения на студентите си като им дава лист с 34 моста от целия свят, а те би трябвало да приготвят курсовите си работи.

Покритият мост в Ловеч е в листата. Един жест от българин, градящ внушителна кариера по света, само че не не запомнил българското. Мостовете свързват хората, не крайбрежията. И връзката е направена в лицето на младата студентка Ана Хендрикс. В курсовата си работа с изключение на Небесния мост на остров Лангкави, Малайзия, тя включва и Покрития мост в Ловеч.

Двата моста нямат нищо общо, само че са неповторими сами по себе си.

Покритият мост в Ловеч е уникален на Балканския полуостров, трансформирал се в знак на града. Още три са покритите такива в Европа, а точно мостовете в Люцерн, Флоренция и Ерфурт.

Основите му са направени от камък, а останалата част от него е построена от дърво. Още в самото начало концепцията на моста е да бъде затрупан, а вътре да са поместени търговски и занаятчийски дюкяни, които да обслужват локалното население.

Небесният мост е издигнат през 2004 година и е открит за визити през 2005 година. Той е най-високият едноопорен мост в света, като най-важно при проектирането му е била неговата сигурност. Изграден е на 700 метра височина в планината Мат Чичанг.

Любопитен факт е по какъв начин едно момиче от Америка изнамира скици, чертежи и фотоси на Покрития мост в Ловеч, които включва в курсовата си работа. Някои сведения сочат, че материалите са пристигнали от Полша, че някой там преди този момент е показал интерес.

Но не това е най-същественото в тази ситуация. По-важното е, че геният на един българин прескача границите на България и е оценен надалеч отвън нея.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР