Едно от най-популярните културни събития през последните години - съборът

...
Едно от най-популярните културни събития през последните години - съборът
Коментари Харесай

Кебапчетата с таван на цените и без чалга на събора на Рожен

Едно от най-популярните културни събития през последните години - съборът за национално творчество и отглеждане на животни „ Рожен “ - се завръща още веднъж на 19-21 юли, откакто отсъства през последните две години.

На него през 2015 и 2016 година участваха общо над 550 000 души, по думи на уредниците, които възродиха традицията след близо десетилетие, през което съборът също не се организираше.

Тогава обаче се появиха много рецензии от участници и посетители, най-много по отношение на комерсиализирания темперамент на събитието, който развалял достоверния му дух. Затова тази година е неразрешена чалгата, като за за нарушавания ще наблюдават патрулите на частна охранителна компания.

Друга рецензия се отнасяше до голословно високите цени на храните, предлагани от заведенията за хранене и търговците на събора. За да няма сходни неприятни изненади, уредниците са наложили таван на цените на 5 продукта , които се купуват най-често: кебапче, кюфте и 500 мл. вода ще се продават до 1,50 лева, до 2,50 лева ще коства бирата, а до 3,00 лева – порция пържени картофи.

Сигнали за установени несъответствия ще могат да се подават до уредниците на събора Сдружение „ Рожен – Наследство в бъдещето “ на тел: 0887 070405.
 Ограничава се придвижването сред Пампорово и Соколовци поради събора в Рожен  Над 200 000 души посетиха събора на Рожен (снимки)
Все отново, в случай че желаете да ядете лична храна, може да го извършите без проблем.


Съборът ще бъде открит персонално от президента Румен Радев . Началото ще бъде обещано в 10:30 часа на 19 юли с дефиле на стотици гайдари в подножието на най-големия народен трикольор от над 7000 кв.м., разпънат на роженските поляни. Сборният оркестър онлайн ще извърши емблематичната Гайдарска сюита, влезнала в върховете на Гинес.

След това планината ще се огласи от родопската ария сред звездите “Излел е Дельо бунтовник ” в осъществяване на галактическата Валя Балканска и гайдаря Петър Янев.

Кулминация на формалната гала ще е звън на родопските чанове, с който по традиция се дава начало на Роженския събор.

Съборът на националното творчество и отглеждане на животни „ Рожен “ 2019 ще съчетае пъстротата на фолклорни осъществявания, музейни и етнографски експозиции, занаяти, аромата на чевермета и обичайни ястия, изложби чистопородни животни ( Родопско късорого говедо, Българско сиво говедо, Каракачанска овца, Каракачански кон ) и на месни и млечни храни от фермата, конни атракции, национални веселби и нестинари.

В дните от 19-ти до 21-ви юли над 3500 реализатори от всички краища на страната ще се изявят в Националния фолклорен конкурс, който ще се организира на 4 подиуми.

Повече от 80 майстори с ръчно направена керамика, иконопис, дърворезба, битови тъкани, бродерия, бижута, рисувана коприна, национални принадлежности, звънци и чанове ще се включат в ревюто на занаяти в централната зона на събора.

Съхранените битови обичаи на Родопите ще бъдат показани в специфичен ъгъл от 30 майстори-занаятчии, определени от община Смолян.

Мобилната музейна експозиция „ Духът на Родопите “ ще покаже родопските обичаи, традиции и ритуали, а акцентът ще е магическата каба гайда. На Роженските поляни ще бъде вдигнато етно населено място с възрожденски възстаноки на бита и традициите от другите етнографски области на страната.

През трите дни на събора ще се организира ревю на чистопородни животни – овце, кози, пастирски кучета, говеда, биволи и коне, в което акцентът ще са локалните породи, отглеждани в Родопите. Над 30 животновъди от цялата страна ще оферират артикули от овче и козе мляко и месо в особено обособена зона.

Очаквайте още три огромни роженски хора, фермерски надпревари, нестинари, надигравания, конкурс за достоверна родопска мъжка, женска и детска носия, детска творителница. В трите дни на Рожен на 4 подиуми ще се организира Национален фолклорен конкурс за артисти, инструменталисти, национални танци, традиции и вербален фолклор.

 Съборът се провежда от Сдружение „ Рожен – Наследство в бъдещето “ и Община Смолян и е включено в Националния културен календар.

За по-добрата организация на събора тази година ще бъде уголемен палатковият лагер, както и паркинг зоните. Разработена е и специфична транспортна скица с различно прекосяване през Лъки, Баните, Девин и в региона на Рожен, и направления за публичния превоз. В дните на събитието посредством интернет ще бъде подавана регулярно информация за пътната конюнктура.

Приемът на поръчки за терен в палатковия лагер завърши на 10 юли, а настаняването ще стартира още от сутринта на 18 юли. Допълнителна информация може да получите на телефон +359 884 350 225 или тук.

В региона ще е неразрешено:

- паленето на открити огньове, като се изключи барбекюта;
- разполагането на палатки, каравани и кемпери отвън зоните на палатковия лагер;
- комерсиалната активност без експлицитното единодушие на организатора;
- шуменето сред 00:00 и 08:00 часа;
- паркирането на транспортни средства върху комерсиалните площи, зелените зони и тук-там, разнообразни от указаните за паркиране.

Всички боклуци би трябвало да бъдат изхвърляни в съответните контейнери и кошове . Преди овакантяване, всеки ползвател е задължен да почисти имота, който освобождава.

Заради провеждането на събора от 19 до 22 юли се лимитира придвижването по път ІІ-86 - сред к. к. Пампорово и Соколовци . Ограничението е в действие от 06:00 часа на 19 юли до 06:00 часа на 22 юли.

Алтернативният маршрут за придвижване на директния трафик е Проглед - к.к. Пампорово - Смолян - Соколовци и назад.

Между 17 и 20 юли отпада възбраната за придвижване на МПС над 3,5 т по пътя Пампорово -Смолян.

Поради очакване за претрупан трафик по пътя Пловдив - Смолян на водачите на товарни коли се предлага да употребяват обходни направления:

- Пловдив - Кричим - Девин - Стойките - к. к. Пампорово - Смолян и обратно;

- Пловдив - Кърджали - Ардино - Смолян и назад.

Общественият превоз ще се движи на всеки 30 минути от Смолян, Чепеларе и Пампорово сред 08:00 и 00:00 часа. В Пампорово и Чепеларе ще има безвъзмездни буферни паркинги, където хората да оставят колите си, с цел да се придвижат до събора.

Спирката в Смолян ще е при кв. " Устово " . Движението на коли от Смолян към Рожен ще е по маршрут Устово – с. Соколовци – с. Момчиловци – хотел КООП Рожен.

Спирката в Чепеларе ще е при локалната автогара . Буферен паркинг ще има край реката в региона на фабриката за ски „ Амерспортс България “.

В Пампорово ще има 3 спирки за рейсове до поляните : паркинга на Студенец, от хотел „ Мургавец “, от хотел „ Снежанка “. Буферният паркинг ще е при Малина и Студенец. В самия курортен комплекс „ Пампорово “ ще може да се паркира в дясната лента на еднопосочните улици, като лявата остава свободна за придвижване, а паркинга пред Студенец ще се употребява и за маневриране на рейсовете.

Пътят за настаняване в палатковия лагер е Смолян, кв. Устово – с. Соколовци – с. Момчиловци – хотел КООП Рожен, откъдето ще се влиза през централния вход на лагера.

В дните на събора придвижването на моторно-превозни средства по основния път от с. Проглед и бензиностанция Петрол към Пампорово ще е еднопосочно към Рожен. В този сектор ще е неразрешено паркирането и ще е обезпечено контролиране на придвижването, с цел да се избегнат тапите.

За идващите от Пловдив и Пампорово при започване на събора ще е проведен безвъзмезден паркинг за над 3000 автомобила, като на излизане колите ще минават по горски път, излизащ на разклона Проглед-Пампорово.

За тези, които идват за събора през Стара Загора , целесъобразния маршрут е през Хасково – Кърджали – Смолян, кв. Устово – с. Соколовци – с. Момчиловци – Рожен.



Някои от акцентите на фестивала са:

- Национален фолклорен конкурс за артисти, инструменталисти, национални танци, традиции и вербален фолклор;
- Музейна експозиция „ Духът на Родопите “;
- Традиционни занаяти;
- Етно селище;
- Детска творителница „ Рожен ”;
- Изложение на чистопородни животни;
- Млечни и месни храни от фермата;
- Ястия по остарели български предписания и чевермета;
- Народни веселби и нестинари;
- Хоротека посред Родопа;
- Гала театър „ Рожен е България ”;
- Гала театър „ Родопска вечер ”.

Пълна стратегия по дни за фестивала на Рожен:

19 юли 2019 година /Петък/

- 10:30 Стотици гайдари посред Родопa. Откриване на Събора;
- 11:00 – 19:00 Детска творителница „ Рожен ”;
- 12:30 – 13:00 Голямото роженско хоро;
- 13:00 Откриване на музейна експозиция „ Духът на Родопите “;
- 13:00 – 18:00 Национален фолклорен конкурс „ Рожен “;
- 13:30 – 16:30 Спектакъл „ Багатур “ – демонстрации на бойните умения на старите българи;
- 14:00 -18:00 Кулинарно шоу „ В търсене на изгубения усет “;
- 17:00 – 20:00 Хоротека посред Родопа;
- 18:00 „ Наследство в бъдещето “ в кадър: Снимка на деца и младежи с национални носии пред Роженското знаме;
- 20:00 – „ Възрожденски разкази ” от Ансамбъл „ Чинари ”. Фолклорен рецитал с присъединяване на Ваня Вълкова, Нелина и Жечка Сланинкова с орк. „ Гергьовден ”. Празнични илюминации;
- 21:30 Нестинарско шоу.

20 юли 2019 година /Събота/

- 10:00 -19:00 Национален фолклорен конкурс „ Рожен “;
- 10:00 -19:00 Детска творителница „ Рожен ”;
- 11:00 -14:00 Спектакъл „ Багатур “ – демонстрации на бойните умения на старите българи;
- 11:00 -16:00 Кулинарно шоу „ В търсене на изгубения усет “;
- 12:00 – 12:30 Голямото роженско хоро;
- 13:00 – 17:00 Хоротека посред Родопа;
- 15:00 – 19:00 Конкурс за достоверна женска, мъжка и детска носия;
- 17:00 – 21:30 Родопски хоровод с: Виевска фолклорна група, оркестър „ ПИМ ”, оркестър „ Родопско въодушевление “;
- 18:00 „ Наследство в бъдещето “ в кадър: Снимка на деца и младежи с национални носии пред Роженското знаме;
- 21:30 Нестинарско шоу;
- 21:30 – 24:00 ФА „ Родопа ” – театър „ Невястата “, ФА „ 100 Каба гайди ”, ФА „ 101 Каба гайди ”, ФГ „ Каба кабадайлии “, трио „ Родопски извор ”,Валя Балканска, Петър Янев, Златина Узунова, Тинчо Севдалинов, Димитър Керемедчиев, Юлия Кичукова, Кристина Енгерова, Светла Дукатева, Филип Синапов, Фани Койнарова, Златко Кафеджиев;
- 24:00 Заря;
- 24:00 – 1:30 Николай Славеев;
- 01:30 – Орк. Рожен.

21 юли 2019 година /Неделя/

- 10:00 – 13:00 Национален фолклорен конкурс „ Рожен “;
- 10:00 – 16:00 Детска творителница „ Рожен ”;
- 11:00 – 14:00 Кулинарно шоу „ В търсене на изгубения усет ”;
- 11:00 – 14:00 Спектакъл „ Багатур “ – демонстрации на бойните умения на старите българи;
- 12:00 – 12:30 Голямото роженско хоро;
- 14:00 Обявяване на лауреатите от Национален фолклорен конкурс „ Рожен “;
- 12:00- 17:00 „ Извило се хоро посред Родопа “ Народни веселби с оркестър „ Рожен “.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР