Едно от най-опасните вирусни заболявания на котките е панлевкопенията, наричана

...
Едно от най-опасните вирусни заболявания на котките е панлевкопенията, наричана
Коментари Харесай

Панлевкопения при котка

Едно от най-опасните вирусни болести на котките е панлевкопенията, наричана още котешка чума. Заболяването визира дихателната система, храносмилателната система и сърцето и без навременно лекуване може да бъде съдбовно. За благополучие можете да отбраните любимеца си, като извършите ваксина на котката.

Причини за панлевкопения при котка

Вирусът на панлевкопенията навлиза в кръвния поток на домашния любим и се предава от едно животно на друго. Това може да се случи по въздушно-капков път, както и посредством нечиста храна или вода.

Веднъж попаднал в кръвоносната система, вирусът се популяризира в тялото на котката. На първо място, болестта визира костния мозък и лимфоидната тъкан. Производството на бели кръвни кафези стопира и без тях тялото не може да се отбрани от патогенни микроорганизми. Освен това вирусът заразява червата, което води до развиване на ентерит.

Животните от всяка възраст са податливи на болестта, само че най-често болестта визира домашни любимци на възраст под една година. В допълнение, болестта е изключително рисково за бременни котки, защото се предава на котенца от майката. Панлевкопенията може да докара до импровизиран аборт или дребните ще се родят с вродени недостатъци.

Какви са признаците на панлевкопенията?


Всичко за Вашата сватба
Заболяването може да протича в свръхостра или в остра форма. В първия случай заболяването се развива стремително и котката умира доста бързо. При острата форма инкубационният интервал не престава 2-10 дни след инфекцията. След приключването му стартира дейната фаза на левкопенията, която не престава 7-10 дни.

Тъй като вирусът заразява доста органи, признаците на панлевкопията могат да бъдат разнообразни. По време на инкубационния интервал котката е депресирана, отхвърля храна. Освен това могат да се появят следните признаци на болестта:

 Панлевкопения

- мощна жажда;

- котката повръща;

- диария при котката;

- дехидратация;

- висока температура.

Освен това котката може да почувства болежка, когато се опитате да опипате корема и - това се дължи на отичане и инфектиране на червата.

Два до три дни след появяването на първите признаци се следи по-нататъшно утежняване на положението на котката:

- телесната температура пада рязко;

- появява се изобилна диария, сходна на вода;

- лигавиците стават сухи;

- дишането се форсира и става трудно;

- венците на котката могат да станат сини или ларинксът да се подуе.


Всичко за Вашата сватба

Забавянето на лекуването на панлевкопения може да бъде съдбовно, тъй че когато се появят първите признаци на болестта, би трябвало да заведете вашия домакински любим на ветеринарния доктор допустимо най-скоро.

 Ваксина против панлевкопения при котка

Как се действа във ветеринарна клинка?

Специалистите ще извършат обширен обзор на домашния любим, ще създадат анамнеза и ще запишат клиничните признаци на болестта. За да се дефинира допустимо най-точно степента на увреждане на тялото, във ветеринарната лаборатория ще бъде изработен клиничен кръвен тест.

След това лекарят ще предпише лекуване. Интензивността му зависи от положението на котката, само че курсът на терапия наложително включва имуностимуланти, хиперимунни серуми с антитела против вируса антибактериални медикаменти. Също по този начин, ветеринарните лекари ще разработят специфична щадяща диета за систематично възобновяване на тялото на котката.

Как да се предотврати болестта?

За да предпазите котката си, всяка година я водете на ветеринарен доктор за имунизация против панлевкопения. Първата имунизация на котката може да се направи още на два месеца.

Също по този начин би трябвало да ограничите контакта на вашия домакински любим с бездомни животни, както и с заболели котки. Основното е да наблюдавате деликатно вашия домакински любим и неотложно да
Всичко за Вашата сватба
се свържете с ветеринарния доктор, в случай че забележите отклонения в държанието му.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News
PromoMall.bg