Едно от най-авторитетните научни издание класира най-важните постижения и събития

...
Едно от най-авторитетните научни издание класира най-важните постижения и събития
Коментари Харесай

Научните пробиви на 2018 г.

Едно от най-авторитетните научни издание класира най-важните достижения и събития през отминаващата година.

На първо място в Топ 10 на сп. Science са посочени група способи, които разрешават да се следи развиването на организмите на клетъчно равнище. Краткият лист включва и откриването на великански метеоритен кратер в Гренландия, регистрирането на неутрино, излъчено от блазар в отдалечена вселена, и утвърждението на лекарство на основата на РНК-интерференция, обобщава Наука OFFNews.

Сред откритията е и кратер, образуван през ледниковия интервал в северната част на Гренландия . Откритието е направено по време на топографски измервания благодарение на радар, инсталиран на аероплан и кадърен да улови радиовълните, които минават през леда и се отразяват от твърдата повърхнина на острова.

Закръглените контури на кратера за първи път са следени през 2015 година в данните, получени при проучването на Гренландия по праграмата на НАСА Operation IceBridge. Мястото бе в допълнение изследвано благодарение на широколентов радар, възложен от глациолози от Германия, което разреши да се дефинира външната и вътрешната форма на кратера.

Диаметърът на кратера доближава 31 километра. Симулациите демонстрират, че астероидът е бил с размери от порядъка на 1.5 км. Вероятно това е станало през последните 100 000 години.

Друго любопитно изобретение е откъс от кост от жена, която е живяла преди повече от 50 000 години. Костта разкрива удивителната връзка сред две изчезнали групи антични хора. Древната ДНК, извлечена от костта, открита в пещера в Сибир през 2012 година, сподели, че майката на дамата е неандерталец, а баща ѝ е денисовец (Homo denisova), загадъчната група антични хора, чиито остатъци са открити в същата пещера през 2011 година.

Тази година учените откриха молекулярни следи от същества , които са живели преди повече от половин милиард години, те хвърлиха светлина на картината на загадъчния свят, довел до появяването на някои от първите животни на Земята и изместиха молекулярната палеонтология обратно няколко стотин милиона години. Те откриха следи от мастни молекули в някои от най-странните известни вкаменелости, енигматичните форми на живот от Едиакарския интервал.

Още четете на Наука OFFNews.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР