Едно от най-атрактивните неща в една котка са нейните очи.

...
Едно от най-атрактивните неща в една котка са нейните очи.
Коментари Харесай

Ако котката сълзи

Едно от най-атрактивните неща в една котка са нейните очи. Те са разнообразни по цвят и форма при другите породи. Здравите котешки очи са ясни, блестящи, без зачервявания и подувания. Един от най-честите проблеми при тях обаче е сълзенето. Факторите за него са разнородни. Причината за сълзенето на котешките очи може да бъде избрана от вида на отделяния секрет.

Защо сълзят очите на котката?

Жълто-зеленикав секрет

Той се отделя като желе и съставлява защитна реакция на тялото на животното към няколко положения. Най-често срещаното от тях е котешкият грип. При него се възпаляват горните дихателни пътища - носът и гърлото. Съпътстващи признаци са кихане, задръстване, обособяване на секрет от носа и даже котешки конюнктивит. Лечението включва капки за очи и широкообхватни антибиотици.

Възпалението на клепача също предизвиква отделянето на жълто -зеленикав секрет при котките. Състоянието се назовава блефарит и е резултат от одрасквания и други ранички. Възпалението нервира котката и я кара да се чеше, разследване на което по клепачите се оформят корички и язви.

Третият вероятен извършител на сходно обособяване на секрет от котешките очи, е възпалението на роговицата – кератит. Състоянието е типично за Персийска котка, Сиамска котка, Хималайска котка и Бирманска котка.

Воднист и транспарантен секрет

Състоянието протича без зачервяване. Наблюдава се щедро обособяване на блудкав секрет от очите, най-често провокиран от задръстване на носно-слъзния канал, разследване на получени рани при сборичкване с други котки.

 Котешки очи

В множеството случаи обаче отделянето на сходен транспарантен секрет при котките е естествена реакция на тялото на животното. С него окото се почиства от навлезли нездравословни частици като прахуляк, косъмчета и други сходни. В този случай сълзи единствено едното око. Въпреки че не е рисково, положението постанова промивка. Когато сълзенето е съпроводено от кихане и сърбеж, то най евентуално е разследване на алергия.

Конюнктиватът при котките също е съпроводен от сълзене. При него безцветният и блудкав секрет е в композиция с отичане и зачервяване. Окото наподобява подпухнало, а кожата към него е мощно удебелена и розово-червена.

Мокри петна под очите

Обилното сълзене може да докара до мокри петна под очите на котките. Състоянието се назовава епифора и се получава, когато слъзните канали за оттичане са блокирани. Най-застрашени са плосконосите, дългокосмести породи котки като персийски и хималайски котки. Това е анатомична специфичност, която може единствено да се ограничи, не и да се излекува изцяло.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР