Едно от малкото осъдителни решения по болната за всички български

...
Едно от малкото осъдителни решения по болната за всички български
Коментари Харесай

Рита Ора осъди община Варна

Едно от дребното неоправдателни решения по болната за всички български създатели тематика - авторските права - към този момент е реалност, само че е по този начин поради задгранични реализатори, оповестява. Община Варна бе наказана в локалния областен съд поради 10 песни на мегазвездата  и още 5 на групата " Иърс енд Иърс " . Иконите на поп музиката участваха в концерта на МTV в града през лятото на 2018 година Искът за общо 15 000 лв. бе на сдружението " Музикаутор ", което партнира със сродни непознати организации.
По същия проблем в края на 2019 година Министерството на културата е глобило варненската администрация със 7000 лв.. След правосъдно обжалване глобата е понижена на 2000 лв.. От материалите по делото в този момент е видно, че " Музикаутор " е предизвестило общината, че по силата на контракти с шест непознати организации държи правата за песните у нас. Контратезата на общината е, че зад концерта стои сдружението " РОКЮ Медия България " на ирландеца Робът Куърк. Фирмата бе публично съорганизатор на събитието, като действия му бяха предоставени с контракт.
 В салоните за хубост и в заведенията - музика единствено с платени авторски права В салоните за хубост и в заведенията - музика единствено с платени авторски права
Масови инспекции дали салони за хубост пускат музика без авторски права се правят сега в цялата страна, съобщи БНР. Кампанията...
В хода на пледоариите, кметството претендира с противоположен иск компанията да го обезщети , в случай че в действителност не са изпълнени задължения по авторските права. " РОКЮ Медия България " от своя страна не е оспорила изказванията и не е подхванала отбрана всъщност. Така съдът в последна сметка осъжда и общината, и сдружението - тя да има право да си търси парите от него.
Вещото лице по делото деликатно е проучило творчеството на Рита Ора и е открило, че тя има авторство единствено при две от песните. При " Иърс енд Иърс " създатели са изпълнителите. Но по-важното е, че създателите на всички изпълнени във Варна части - на текст или музика, са членове на организациите, с които " Музикаутор " има контракт за посланичество у нас.  Искът е изчислен по 500 лв. за всеки от създателите. На " Музикаутор " с изключение на 15-те хиляди лв. би трябвало да се платят лихвата към тях и към 3300 лв. правосъдни разходи. Решението на съда може да се апелира.
Припомняме, че концертите на канала MTV във Варна бяха два. И двата пъти топзвездите бяха изпълнителки с албански корени – американката Биби Рекса през 2017 година (концертът бе част от деянията по " Европейска младежка столица " ) и британката Рита Ора - през идващото лято. В началото на 2021 година Ора снима клип в Перник.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР