Едно малко познато място, дори за ценителите на доброто вино,

...
Едно малко познато място, дори за ценителите на доброто вино,
Коментари Харесай

Избата на Аграрния университет с отличия на Дефилето на...

Едно малко познато място, даже за ценителите на положителното вино, е Винарската маза на Аграрен университет – Пловдив, скътана в покрайнините на град Пловдив, до с. Брестник, в един от най-хубавите региони в България за развъждане на лозя – Тракийска равнина.

Тазгодишното Дефиле на младото вино – Пловдив направи Винарската маза разпознаваемо място измежду необятната общност с две извоювани награди – „ Златен Дионис “ за Сира 2018 в клас вино, готово за консумация, и „ Сребърен Дионис “ за Сира 2018, клон 174 /барел фермент/. Щандът беше посетен от над 5000 души, които оцениха качеството на бутиковите виновност. Мотото, с което студентите от катедра „ Туризъм “ посрещаха посетителите, беше „ Посрещаме гости, изпращаме другари “.

Тероарът към избата, където се намират лозята на Аграрен университет, е избиран след обширен разбор на землищата към гр. Пловдив в далечната 1960 година Почвите, климатът, близостта до Родопа планина и Тракийска равнина вършат региона извънредно удобен за развиването на лозарството. В лозовите насаждения се отглеждат и съхраняват над 400 сорта грозде. С този извънредно огромен генофонд България се подрежда на едно от водещите места в Европа по разнообразна сортова сбирка на едно място. В тях може да се видят всички употребявани в лозарството формировки и подложки на лози. Има огромно многообразие както на сортове, по този начин и на клонова селекция на известни и прогресивни сортове грозде. Голяма част от лозовите масиви са с сменена модерна структура и съвременна система за капково напояване.

Винарската маза, ситуирана измежду лозята, е издигната през 1969 година и е единствената маза в България за микровинификация с пробен темперамент. Тя е и една от 28-те академични мазета в света. Във винарната се съхраняват виновност от над 50 сорта грозде. Разполага с една от най-големите сбирки енотечни виновност с друга възраст. Капацитетът й е 20000 литра вино за година. Оборудвана е със модерни съдове за винификация, без да губи своята достоверност. В подземните пространства на избата (13 метра под земното равнище) се основават извънредно удобни условия за ферментация и предпазване на виновност. В надземната част се намират лаборатория, в която се вършат обстойни разбори на вино, и съвременна дегустационна зала с 20 места, от която се открива неповторима панорама към лозовите масиви и Родопа планина. Избата разполага с музей, който демонстрира 50-годишната й история.

Организират се винени турове „ По пътя на виното “. Те включват: обиколка из лозовите масиви и наблюдаване на разнообразието от сортове, пояснение за някои по-интересни обстоятелства за тях, посещаване във Винарската маза, дегустация и сказка от технолога по какъв начин се сътворяват виновността. Всеки клиент има опция да прегледа подземните тунели и винения трезор на избата. Може да се види по какъв начин се вършат научни разработки, както и новаторски опити по направление Клонова селекция и Канопи мениджмънт.

В Учебно-опитната винарска маза се извежда образование на студенти, организират се научни опити и се създават виновност, които съчетават обичаи от предишното, благоприятни условия на сегашното и силата на актуалната просвета.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР