Едно 21-годишно момче от Габрово донесе много радост на България,

...
Едно 21-годишно момче от Габрово донесе много радост на България,
Коментари Харесай

Дисциплина - ключът към успеха на световния шампион Християн Стоянов


Едно 21-годишно момче от Габрово донесе доста наслада на България, откакто при започване на месеца завоюва международната купа на 1500 метра в категория T46 на атлетическия конгрес за хора с увреждания в Дубай. Християн Стоянов победи с европейски връх и връх на шампионатите - 3:50.87 минути. Миналата година надареният спортист стана и европейски първенец, а измежду оценките му са още бронз от Световното за хора с увреждания в Лондон през 2017 година, европейско сребро през 2016 година и второ място на Световните игри в Сочи през 2015 година Стоянов даде извънредно изявление за Sportal.bg .
 Дисциплина - ключът към триумфа на международния първенец Християн Стоянов @@@
“Определено ми харесва да групирам медали от тези шампионати. Радвам се, че нещата вървят във прогресивен ред. Резултатите ми стават все по-добри, въпреки и не толкоз бързо, колкото аз бих желал, само че значимото е, че вървим нагоре”, разяснява Стоянов пред екипа на Sportal.bg своята богата сбирка от медали.

На последното състезание в Дубай той се движи в по-задни позиции, само че 400 метра преди финала взема решение да стартира офанзивата си. В последна сметка ходът му се оказва сполучлив: “Това в действителност е рисков ход, може би просто усетих момента, когато би трябвало да се случи. Рискувах и беше печелившо. Не скърбя за този ход, само че може би идващия път ще имам малко повече самообладание и ще нападам по-късно.”

 Дисциплина - ключът към триумфа на международния първенец Християн Стоянов @@@

“Сигурен съм, че при идната ни среща тези съперници няма да имат шанс”, тези думи изрича Стоянов след Световното състезание за хора с увреждания през 2017 година, когато печели бронзовия орден на 1500 метра. Вярва ли, че ще извърши заканата си и преди миналия конгрес в Дубай: “Тогава имах вяра доста мощно, само че преди този момент международно не бях на това мнение. Отново имах почит към съперниците си, бях обезпокоен за надпреварата и не бях сигурен в себе си, само че последователно видях, че по този начин се случва.”

Успехите на 21-годишния гений от Габрово са плод освен на усилените тренировки, само че и на изключителната му дисциплина. След като прави първите си стъпки и печели първите си медали под управлението на Веселин Георгиев, от няколко години той се готви при легендата на междинните и дълги бягания в България Евгени Игнатов. Налага се обаче половината от тренировките да се водят от разстояние, защото двамата живеят в разнообразни градове. Стоянов преследва своята цел и в никакъв случай не кръшка от тренировките, а за сериозната му отдаденост приказват резултатите.

 Християн Стоянов се прибра със злато от Дубай @@@

“Определно има огромна разлика от преди. Трудно е да се съчетава, тъй като живеем на разнообразни места с Евгени Игнатов. Но пък това и оказва помощ, използваме го като метод да се разнообразяваме един от различен, а в това време да се отнасяме правилно към тренировките, които той ми задава. А в това време той да подхожда към мен с самообладание към мен и да чака резултатите ми.

Мотивира ме това, че знам, че би трябвало да се свърши. Знам, че в случай че не изляза, не тичам и не направя тренировката, която е нужна, по-късно на надпреварата няма да бъда този, който се чака да бъда. Не желая и да нарушавам положителната връзка сред мен и треньора ми, защото той ми има безусловно доверие, както и аз на него. Затова е значимо аз да бъда правилен и да извършвам тренировките. Освен че не би било правилно към него, не би било правилно и към мен като играч, защото по този метод действително неистина себе си. И в случай че чакам мощен резултат, той няма да пристигна, както се случи сега”, разяснява Стоянов тренировките с Евгени Игнатов и своята мотивация.

 Дисциплина - ключът към триумфа на международния първенец Християн Стоянов @@@

И даже да има дни, в които не му се става и не му се тренира, тогава на помощ идва приятелката му Елена. Тя е някогашна състезателка по планинско тичане и постоянно припомня на обичания си каква е задачата му, като по този метод не му оставя избор и той поема към следващата подготовка, зареден с оптимизъм.

 Християн Стоянов се прибра със злато от Дубай @@@

И защото измежду главните цели на Християн несъмнено е орден от Параолимпийските игри в Токио следващата година, няма по какъв начин да пропуснем тематиката: “Надявам се да съумея да стигна орден в Токио. Всичко зависи от идващите няколко месеца - остава по-малко от година до Паралолимпийските игри. От огромно значение е аз да съм здрав през този интервал и да мога да упражнявам пълноценно. Тренирам ли пълноценно, имам вяра, че бих стигнал до орден.”
Цялото изявление с Християн Стоянов с любопитни детайлности за висшето му обучение, Габрово и обичаното му занимание може да откриете във видеото.

ФОТОГАЛЕРИЯ от завръщането на Християн Стоянов със международното злато ТУК!!!

ФОТОГАЛЕРИЯ от подготовка на Християн Стоянов ТУК!!!

Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР