Едни от последните скандални случаи, станали известни на обществото, са

...
Едни от последните скандални случаи, станали известни на обществото, са
Коментари Харесай

Министър Сачева разобличи голяма лъжа, витаеща в обществото

Едни от последните скандални случаи, станали известни на обществото, са тези в домове за грижа за възрастни и заболели хора. Близки на настанените там се оплакаха от грубото отношение.

"Конкретно със случая в Горско Косово не беше открита непочтеност от страна на чиновниците на дома. Що се отнася до Пловдив - там бяха взети съответните ограничения, сега се води следствие на прокуратурата, бяха уволнени двама души ", сподели общественият министър Деница Сачева в студиото на утринния блок на Българска национална телевизия.

По думите й тази седмица е била извършена среща с всички ръководители на домове за хора в деменция, с кметовете, както и със обществени услуги, които оферират грижи за възрастни. Един от главните проблеми е този с фрагментите, защото на всички места има дефицит от дипломиран личен състав, изключително щом се отнася до медицински сестри и медицински грижи.

Сачева изясни, че значителен проблем у нас е неналичието на приюти, тъй като хората имат по-голямо очакване да получат медицински грижи, в сравнение с обществени услуги.

"Медицинският личен състав, зает в тези домове, са хора над 65 години и това е наклонност, която се регистрира непрекъснато. Причини за това са възнаграждение и условия на труд ", съобщи тя.

"Поставена е тематиката за упованията на обществото към тези услуги, както и за това по какъв начин да се поддържа по-добра връзка със фамилиите. Дадени са съответни оферти. Очаква се все още да няма никакво в допълнение финансиране от страна на близки и родственици и то да бъде покрито напълно от страната. Допълнителното материално стимулиране на хората в тези институции също може да бъде доплащано от околните, когато има такива благоприятни условия ", посочи общественият министър.

"Със сигурност това, което е належащо, е да има повече интегрирани услуги, да са социално-здравни услугите, тъй като сега упованията не са към обществена услуга, само че са и повече в областта на здравното обслужване ", сподели Сачева.

Влизането на Закона за обществените услуги е отсрочено с половин година. Събрани са над 30 отзиви и мнения на разнообразни организации. Те са систематизирани и изпратени в Народното събрание.

Министърът изясни, че са почнали полемики, на които жители ще могат да задават въпроси.

Сачева сподели, че единствено в границите на предходната година са над 1 700 децата, които останаха в своите фамилии. По думите й не страната е желала да вземе тези деца, а родителите им са се колебаели и са желали да ги изоставят. В разследване на поддръжката на обществените служащи, децата са останали при своите фамилии.

"Това, което мен ме тревожи е, че продължава да има хора, които да спекулират с това, че страната ще отнеме деца ", показа Сачева.

Тя разгласи, че това изрично не е правилно. Държавата се намесва в извънредно тежки обстановки, в които фактически има заплашен живот и здраве на детето.

"Българският модел за обществена политика не разделя детето от фамилията. Напротив постоянно се работи с биологичното семейство, постоянно се работи с разширеното семейство и едвам когато всички разновидности са изчерпани, се минава към други разновидности ", разяснява министърката.

В приемното семейство се предизвиква грижата и надлежно контактът и връзката с биологичното семейство.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР