Едни от най-талантливите родни театрали живеят буквално на ръба и

...
Едни от най-талантливите родни театрали живеят буквално на ръба и
Коментари Харесай

След видеото на министър Наско, млади актьори ревнаха от ниски заплати


Едни от най-талантливите родни театрали живеят безусловно на ръба и едвам свързват двата края . Видеото на културния министър Атанас Атанасов, или просто Наско, както самият той се показва, повдигна за следващ път диалозите за срамното възнаграждение в театъра. Видеото, което министърът показа преди няколко дни в обществените мрежи, отприщи вълна от неодобрение от страна на младите му сътрудници.

 

 Министър Наско съумя да ядоса съсловието

Министър Наско съумя да ядоса съсловието

Звездата на Малък градски спектакъл " Зад канала " Мак Маринов пръв разгласи сумата, която е взел за участията си в над 15 представления през миналия месец.

 

 Мак Маринов

Мак Маринов

" Последната ми заплата е 970 лева, при изиграни към 15 представления за месеца. Този размер работа не ми разрешава да изкарвам пари от друго място заради претовареност. Питам господин министъра, обикновено ли е такова възнаграждение за човек, вложил във висшето си обучение, работещ по специалността си? ", гневи се артистът, който взе участие в сериала на " Нова " " Лъжите в нас ".

Бившата половинка на Бойко Кръстанов, актрисата Виттория Николова, показа, че взима нищожната сума от 550 лева, макар че е на контракт.

 

 Виттория Николова

Виттория Николова

" От 2016 година съм на мелпоменски контракт. 70% от месеците в годината взимам 550 лева чисто. Имам повече от 10 министър председатели в театъра, играя по повече от 15 представления на месец. Твърде доста сътрудници са в същото състояние. Колеги, които знам какво влагат в работата си и не престават да се борят. Колеги, които се постанова да вършат взаимни отстъпки с живота си, децата си ", споделя грижите на съсловието Виттория.

Младите очаквания на театралната сцена живеят безусловно на ръба. Част от тях споделят, че им се постанова да работят на две, а от време на време и на три места, с цел да могат да закрепват месеца и да имат заслужен живот. Ситуацията е такава не от през вчерашния ден и през днешния ден и не от встъпването на Наско Атанасов в културното министерство. За сходни срамни заплати споделя и звездата от " Татковци " Петър Дочев. Участието в комедийния сериал по Би Ти Ви му носи значителен хонорар за сметка на заплатата му като артист от трупата на Младежки спектакъл.

" През 2015 година постъпих на щат в Младежки спектакъл " Николай Бинев " със заплата 450 лева, през 2018-19 напуснах същия спектакъл с нарастване до 650 лева Причината за напускането ми бе, че когато ти оферират планове отвън театъра, шефът не те пуска, тъй като му трябваш. За 5 година напуснаха 10-12 артисти ", разкрива Дочев.

 

 Петър Дочев

Петър Дочев

В Народния спектакъл ситуацията със заплащането също не е доста по-различно. За скромните суми във фишовете, получени от Мелпомена, сигнализира младата вяра Стелиан Радев. 30-годишният артист взе участие в няколко постановки в театъра.

 

 Стелиан Радев

Стелиан Радев

" От 2019 съм част от трупата на Народния спектакъл. Все още съм на 4-часов работен контракт, макар че влизам от пиеса в пиеса. Заплатата ми е 750 лева чисто. Налага ми се като на доста други сътрудници да работя наливач на алкохолни питиета вечерно време, доста пъти откакто съм имал зрелище, с цел да изкарвам съответни пари за живеене в София ", оплаква се Радев, който е родом от Русе.

Така с изключение на актьори, които са приключили сполучливо НАТФИЗ, на българските кандидат-звезди им се постанова да са бармани, детегледачки, продавачи на алкохол и цигари и какво ли още не, единствено и единствено да могат да си платят наема и сметките. Немалка част от тях имат работни задължения отвън столицата. Разходите за играене на пиеси в различен град остават за сметка на актьора, който си е разрешил да одобри сходно предложение. Такава е и обстановката с Мария Сотирова.



" Аз съм част от трупата на Драматичен спектакъл Пловдив. Заплатата ми е 970 лева В месеца пътувам сред 7-10 пъти, което значи, че близо 1/3 от приходите ми отиват за гориво. Квартира не мога да си разреша, тъй като това би означавало да мина на фотосинтеза, защото сметките за ток, вода, а както и самият наем на квартира в Пловдив не биха били като сума по-малко от 500-600 лева И по този начин, тези груби калкулации демонстрират, че би трябвало да пребивавам със 100 лева на месец в най-хубавия случай! Ако нямам работа отвън театъра, тогава моето оцеляване би било сложено под въпрос, както и на доста мои сътрудници ", повдигна завесата Мария, която има дребни функции и в няколко родни сериала.
Източник: hotarena.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР