Едни от най-популярните съвременни творци гостуваха в четвъртия Литературен фестивал

...
Едни от най-популярните съвременни творци гостуваха в четвъртия Литературен фестивал
Коментари Харесай

Съвременни български творци завладяха „Враца - книжен град“

Едни от най-популярните модерни създатели гостуваха в четвъртия Литературен фестивал „ Враца - хартиен град ”. Писателят Алек Попов, авторката на бестселъра „ Глина “ – Виктория Бешлийска и обичаният лиричен дует Маргарита Петкова и Добромир Банев, трансфораха фестивалните вечери в празник на писаното слово и книгите, а магичното начало сложи Театрална група „ ТЕМП “ с ефектно огнено шоу. 
В дните от 29 септември до 1 октомври Регионална библиотека „ Христо Ботев “ събра на едно място издатели, създатели, писатели и поети. 
Детските писателите имаха особено място в програмата, а гостуването на създателката на Първа детска академия за положителни маниери Невена Басарова провокира същински възторг. Авторката на първия справочник по етикет за деца и родители направи 2 поредни работилници, с цел да се срещне с над 100 възпитаници на възраст от 8 до 10 години от Враца.
Шеметно показване направи Доника Ризова, която дойде в града с втората история за Дракончето Ринти – „ Дракончето Ринти и Орденът на кралете “. Журналистката и PR плени сърцата на дребните читатели още през предходната година, когато за първи път ги срещна с огнедишащия другар на Грег. Гостите на срещата обаче останаха изцяло безмълвни при впечатляващия танцов филм, който е дело на детски танцов състав и съживява сюжета на книгата. 
Десетки деца от Враца се потопиха в атмосферата на килийното и на взаимното учебно заведение от времето на Възраждането в творителницата „ О писменехъ! “ на Деян Павлов – Джими. Той разкри на най-любопитните по какъв начин предците им са писали буквите в таблички с речен пясък в килийните учебни заведения. Кой кого е обучавал и по какъв начин в първите класни учебни заведения в тогавашните времена, когато българският народ е бил под непознато господство. Кои са били предметите, които са изучавали на родния си език.
Книжен базар беше спретнат в последния фестивален ден, а под белите шатри врачани и посетители на града имаха опция да избират от стотици заглавия от издателствата: „ Изида ”, „ КВЦ ”, „ Книги за всички ”, „ Персей ”, „ Туй-Онуй ”, „ Фют ”, както и да пазарят от книжарница с задача „ Извор ” от Челопек - първото българско село на книгата. Като премия в специфична онлайн игра, петима късметлии завоюваха ваучери за книги, които използваха по време на базара. 
Книжното ревю беше придружено и от креативен работилници, измежду които ателие „ Глаголица ”, „ Макиаж “ и преработване на хартия.
Голямата атракция на базара беше електрическият библиобус на Регионална библиотека – Враца, който към този момент пътува към своите първи читатели.  
В рамките на фестивала е подредена и галерия на карикатуриста Ивайло Никодимов „ Сладко от киселици ”.
Събитието се провежда в партньорство с Регионално ръководство на образованието, Община Враца, Търговско-промишлена палата, Младежки център – Враца и Сдружение „ Книгини ”. Събитията нямаше да се осъществят толкоз сполучливо без поддръжката на доброволците от локални учебни заведения. 
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР