Едни от най-магичните места в света са библиотеките. Наличието на

...
Едни от най-магичните места в света са библиотеките. Наличието на
Коментари Харесай

Трябва да ги видите: Най-красивите библиотеки в света

Едни от най-магичните места в света са библиотеките . Наличието на милионите литературни съкровища и миризмата на прахуляк и книги работят опияняващо.

Но библиотеките впечатляват освен с гигантските си и скъпи книжни сбирки, а и с архитектура и интериорен дизайн. Техните читални са очарователни и вдъхновяващи. Особено поради обстоятелството, че стените им са обхванати с хилядолетна история.



В тях се съхраняват милиони скъпи ръкописи и книги , страниците, на които са изпълнени с открития, истини и знание, некомпетентно да бъде побрано в дребния човешки мозък с към момента неразучени благоприятни условия.

Едни от най-големите библиотеки се намират в Съединени американски щати, Англия и Русия. Сред тях са Британската библиотека, Конгресната библиотека на американските щати, Обществената библиотека в Ню Йорк, Архивът на Канада и Руската държавна библиотека.

Националната библиотека на Съединени американски щати , която се намира във Вашингтон и се обитава в три здания, е преди всичко по благосъстояние на списък в международен мащаб. В нея се съхраняват над 168 милиона документи, книги, ръкописи, карти, фотографии, филми и други материали на 470 езика . Библиотеката, където работят общо 3,096 чиновници, има най-голямата сбирка от редки книги в Северна Америка (над 700 000 тома). В нея се обитава и Библията на Гутенберг.-->

Британската библиотека може да се похвали с над 150 милиона материали, измежду които книги, вестници и списания, а хранилището й се усилва с по над 3 милиона придобивки всяка година. В нея се съхраняват ръкописи, карти, вестници, списания, рисунки, марки, антики и още доста други съкровища, ситуирани на лавици с дължина над 625 км. В архива се намира и един извънредно завладяващ документ - най-старата известна отпечатана книга в света (на над 1100 години) – „ Диамантената сутра ”.

Обществената библиотека в Ню Йорк пък крие под покрива си над 55 милиона книжни съкровища, които се употребяват от възпитаници, студенти, преподаватели и откриватели по целия свят. Архивът е проведен в над 100 тематики , засягащи акцентите и диалектите, американската история, компютърните науки, имиграцията, както и проучвания и изследвания на хомосексуалистите. Уебсайтът на библиотеката има към 32 милиона визити годишно от жители на над 200 страни.

В Библиотеката и списък на Канада се съхраняват 54 милиона документа, измежду които към 20 млн. книги на разнообразни езици, над 3 млн. архитектурни скици, проекти и карти – някои датиращи от ранния 16 век. В електронен формат има над 5 милиарда мегабайта информация , в това число хиляди Канадски дисертации, периодически издания и книги, налични онлайн. Институцията е учредена през 2004 година, когато Националната канадска библиотека и Държавният списък на страната се сливат.

Руската държавна библиотека пази 46 милиона единици на 367 езика . Всеки жител или клиент на Русия има опция да види някоя от общо 37-те читални в постройката, откакто си закупи читателска карта. Над 800 хиляди души посещават библиотеката , учредена 1862 година, годишно.  А с цел да обходят рафтовете й, те би трябвало да преминат общо 275 километра. Тя се намира в столицата Москва и е известна още с прозвището си „ Ленинка “.

Кралската библиотека в Копенхаген също попада в класациите на най-големите. С забавната си архитектура и богатия си библиотечен фонд, тя е една от забавните забележителности за туристите в Дания. Основана е 1648 година от крал Фредерик III, а през 1793 година през прага ѝ свободно стартират да минават гости. В нея се съхраняват над 35 милиона единици.

Сред най-забележителните библиотеки се подрежда и Националната френска, която се намира Париж . В нея се съхраняват към 40 милиона единици, измежду които над 100 000 ръкописа, а библиотечният ѝ фонд се усилва доста по време на Френската гражданска война. Освен че в библиотеката има необикновено богато вместилище, тя е и измежду най-старите в света. Основана е от крал Шарл V през 1368 година, след което е разширена от Луи XIV, а 1692 година е отворена за гости.

Обиколките на библиотеки не са вълнуващи единствено когато става дума за благосъстояние от издания или величина. Изключително прочувствено е визитата на някои от най-старите библиотеки, които са се съхранили до през днешния ден . Такава е Ал-Карауин , част от най-стария работещ университет в света, която се намира в някогашната мароканска столица Фез. Тя е учредена през IX век от жена, а неотдавна беше реставрирана, с цел да отвори вратите си за гости.

Любителите на аромата от книгите могат да се порадват на красиви и богати библиотеки и при екскурзиите си в други страни и градове. Библиотека „ Марциана “ във Венеция, Националната библиотека на Испания, „ Тринити Колидж “ в Дъблин, Бирмингамската библиотека са единствено част от образците за възвишеност, аристократизъм и великолепие в света на книгите.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР