Едни казват, че новият коронавирус бил предаден на човека от

...
Едни казват, че новият коронавирус бил предаден на човека от
Коментари Харесай

Мнение: Китай трябва да забрани търговията с диви животни

Едни споделят, че новият ковид бил предаден на индивида от прилеп, други - от броненосец. Едно е ясно: Китай най-сетне би трябвало да забрани търговията с диви животни. В противоположен случай скоро ще преживеем нова пандемия, разяснява Александър Фройнд в разбор за Deutsche Welle .
В началото на епидемията Европейски Съюз изпрати на Китай 50 тона защитни дрехи и здравно съоръжение. Те бяха предопределени за Ухан, където вирусът се прояви за първи път. След като рецесията там бе овладяна, Китай стартира да изпраща медицински консумативи на Италия, Испания, Гърция, само че и на страни, които са отвън Европейски Съюз.
Тази помощ е добре пристигнала на всички места, където опциите на локалното опазване на здравето към този момент са надхвърлени. С оглед на здравната рецесия " солидарността и съдействието са най-мощното оръжие, с което разполагаме ", сподели китайският държавен началник Си Дзинпин.

" Пекин се пробва да се показа като избавител в потребност. Пандемията трансформира съотношенията във властта: Китай желае да смени Съединени американски щати като " мощ, която се грижи за света ", написа вестник " Ханделсблат ". Изданието подозира, че Китай желае да пренапише историята на тази зараза.
Истината е първата жертва във всяка война. Това си пролича и в сегашната рецесия. Но откакто в Съединени американски щати броят на инфектираните и умрелите от ковид набъбна толкоз стремглаво, надали някой може още да твърди, че вирусът е бил преднамерено основан в някоя американска лаборатория.
Истината е, че той е зародил посредством зооноза - т.е. посредством директен контакт сред животни и човек. Така някои заболявания по животните се придвижват и върху хора. Обикновено преносители са бозайници - нашите най-близки роднини в животинския свят. Такъв беше казусът при появяването на ХИВ/СПИН, при Ебола, ТОРС, а в този момент и при COVID-19.
Еволюционният биолог Джаред Даймънд и вирусологът Натан Улф образно демонстрираха на страниците на " Зюддойче Цайтунг " по какъв начин рисковите скотски вируси се трансферират върху индивида. Вирусът на ТОРС (Тежкък изострен респираторен синдром), а по всяка възможност и на COVID-19, са били пренесени върху хора на китайски пазари за диви животни, където те по традиция се продават за консумация или за задачите на обичайна китайска медицина (ТКМ). При COVID-19 се допуска, че това е станало посредством люспести животни, написа сп. " Нейчър ".
Освен това в ТКМ на люспите на някои бозайници се приписват чудодейни лечебни качества, а в гъстонаселените градове на един глобализиран свят не е належащо доста време, до момента в който една местна зооноза се трансформира в международна пандемия.
Пазарът за диви животни във Ухан беше затворен след появяването на новия вирус, само че даже и Комунистическата партия на Китай не смее да постави дефинитивно завършек на всякаква търговия с диви животни. Животинските съставки и вещества, изготвяни от тях, са прекомерно значими за ТКМ.
Националната здравна комисия на Китай неотдавна даже предложи една инжекция с дестилат от жлъчния сок на мечка като препарат против тежки и сериозно протичащи инфекции с ковид.
Поне от 8 век насам е известно и лекуването с добиваната от жлъчната течност Урсодеоксихолева киселина, която се употребява против камъни в жлъчката и заболявания на черния дроб.
А предходната седмица държавната китайска информационна организация Синхуа разгласява заглавието: " ТКМ предлага ориенталска мъдрост в борбата против новия ковид ". Там се твърди, че ТКМ е потвърдила триумфите си в борбата против всички досегашни епидемии, в това число и против ТОРС.

ТКМ играе значима роля и в редица други райони на света отвън самия Китай. Затова търговията с диви животни, като значим снабдител на първични материали за тази медицина, евентуално ще продължи да съществува и след сегашната рецесия с ковид. Привържениците на ТКМ в действителност могат да се похвалят с триумфи - в някои области те са сравними с тези на класическата медицина. Китайските лечители настояват, че класическата медицина просто лекува признаците, само че пренебрегва цялостната картина.
Еволюционният биолог Джаред Даймънд и вирусологът Натан Улф неслучайно настояват в тази връзка, че още преди да сме преодолели сегашната рецесия с COVID-19 би трябвало към този момент да се настроим за идната пандемия. Според двамата учени, незнанието и нехайството и в бъдеще ще водят до прехвърлянето на болести от животните върху индивида. А една международна възбрана за търговия с диви животни би могла най-малко да понижи рисковете от нови смъртоносни зоонози.
Темата продължава и в нашия блог.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР