Една знаменателна, подготвяна повече от две години изложба и каталог

...
Една знаменателна, подготвяна повече от две години изложба и каталог
Коментари Харесай

„Отвъд картините“ – за живота и изкуството на Борис и Славка Деневи

Една знаменателна, подготвяна повече от две години галерия и азбучник към нея се показва в галерията на, на Шипка, 6.  Това е експозицията „ Отвъд картините “. За изкуството и живота на Борис Денев и Славка Денева. Изложбата е основана на изследване на художественото завещание и фамилния списък на Деневи, наследен през 1983 година на СБХ от Славка Денева в последните месеци от живота ѝ. В изложбата са включени картини на двамата Деневи – татко и щерка, фотографии, обекти и документи, творби от частни сбирки. Експозицията е доста забавно показана за публиката от двамата куратори Антон Стайков и Свобода Цекова – като фотографии, доста рисунки, и картини се показват за първи път.

 Градски пейзаж (Мюнхен), 1910-те - Борис Денев
В залата на първия етаж са изложени няколко големи пана с текстове, наричани от кураторите „ изложбени гнезда “ или репери, които ни вкарват в другите посоки  на творчеството и на Борис Денев и  на Славка Денева, на тяхната житейска орис. Това са – „ Борис Денев, детство и юношески години. Германия. Войни “, другото „ гнездо “ – „ В положително и зло. Творчество, семейство. Отново войни “. Друга част: „ Социализъм – време на тествания татко и щерка. Театър „ Фукара “ и „ Славка Денева. Човекът и движимостите. Чистото изкуство “.
 Натюрморт 1974 - Славка Денева

В звуковия файл художникът Антон Стайков, заместител ръководител на СБХ, доста въодушевено и забавно показва експозицията „ Отвъд картините “, чуйте го.

Изложбата може да бъде прегледана до 22 юни.

Снимки: Съюз на българските художници
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР