Една трета от видовете тропически растения в Африка са потенциално

...
Една трета от видовете тропически растения в Африка са потенциално
Коментари Харесай

Една трета от тропическата флора в Африка е застрашена от изчезване

Една трета от типовете тропически растения в Африка са евентуално застрашени от изгубване, сочат резултатите от проучване, представени от Франс прес.

Авторите му са се позовали на Червения лист на Световния съюз за запазване на природата. Този лист е релативно повсеместен за бозайниците и птиците, само че е повърхностен за растенията - направена е преценка на по-малко от 10 % от типовете. Съществуват над 350 000 типа растения на нашата планета.

Екип под управлението на ботаника Тома Куврьор от Френския институт за проучвания и развиване е анализирал положението на 22 000 типа африкански тропически васкуларни растения, като е употребявал данни на френската Фондация за проучване на биоразнообразието.

Река Нил е на 30 милиона години

Резултатите демонстрират, че 32 % от типовете, т.е. съвсем 7000 типа са евентуално застрашени от изгубване. Друга една трета от типовете е допустимо да бъдат застрашени в близко бъдеще. Това се дължи значително на човешката активност, като обезлесяване, преобразяване на зелени площи в обработваеми земи, икономическо развиване, както и на климатични промени.

Най-застрашените региони са в Етиопия, централната част на Танзания, южната част на ДР Конго и горите в Западна Африка.

Резултатите от проучването са оповестени в Science Advances.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР