Една трета от световните защитени територии са били унищожени от

...
Една трета от световните защитени територии са били унищожени от
Коментари Харесай

1/3 от защитените територии в света са останали само на хартия


Една трета от международните предпазени територии са били унищожени от човешката активност и към този момент не са подобаващи за задачата, демонстрира ново изследване.

6 милиона квадратни километра от паркове, гори и предпазени територии са под мощен човешки напън от миньорски действия, изсичане на горите и земеделие.

И бедните, и богатите страни са бързи в очертаването на предпазените територии, само че се провалят в последвалото финансиране и осъществяване по плановете. Ето за какво биологичното многообразие е в подобен пагубен крах, настояват създателите на проучването.

Глобалните старания да се грижим за нашето естествено завещание посредством основаването на предпазени зони е голям триумф за запазването на природата.

От основаването на Конвенцията за биологично многообразие, която е утвърдена през 1992 година се е нараснал двойно размерът на предпазените територии до 15% от земната повърхност и 8% от океанската.

Но откривателите споделят, че доста от тези предпазени територия са единствено „ хартиени паркове ”, където дейности като строене на пътища, пробутване на електромрежа и даже градежа на градове не престават без санкции.

„ Това, което ние демонстрираме е, че 6 милиона квадратни километра имат степента на човешка интервенция, която е вредяща на типовете, които се опитваме да защитим ”, декларира водещият създател на проучването проф. Джеймс Уотсън от Университета Куинсланд и част от Обществото за опазване на дивата природа.

„ Това не е пасивно, това е нездравословно и малко шокиращо ”, споделя Уотсън.

„ Плашещо е, че това е модел, който се намира на всички места. Няма страна, в която да липсва. Всички страни разрешават тежки промишлености да се развиват в техните предпазени зони, в това число и доста богати народи ”, добавя той.

И споделя „ това е може би най-тъжната част от нашето изследване, че народи като Австралия и Съединени американски щати, които имат ресурсите и невероятна природа да опазят, не са се погрижили за сигурността на тези предпазени територии. ”

„ В доста предпазени зони в Австралия имаме миньорски действия има и огромно земеделско въздействие, както и се вижда дърводобив тук-там, които би трябвало да са предпазени. ”

Изследователите са употребявали световната карта за „ човешкия напън ” с цел да проучват интензивността в съвсем 50 000 предпазени местности. Тези карти с висока резолюция демонстрират освен земеделие, миньорство и дърводобив, само че и строене на пътища, пробутване на далекопроводи и нощни светлини – всички детайли, които оказват напън на животинските типове.

В съвсем 33% от предпазените територии се вижда възходящ човешки напън изключително в мощно обитаемоте региони като Европа, Азия и Африка.

Само 10% от проучените територии са изцяло свободни от човешка интервенция и те са в северните страни Русия и Канада. /Би Би Си
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР