Една трета от българските строителни компании изпитват финансови затруднения и

...
Една трета от българските строителни компании изпитват финансови затруднения и
Коментари Харесай

Една трета от строителните фирми у нас са с финансови затруднения

Една трета от българските строителни компании изпитват финансови усложнения и това продължава да е рисков фактор за бранша у нас, сочат данни на консултантската компания по ръководство на риска Cofas.

Строителният бранш в България остава подвластен от инфаструктурни планове, финансирани с европейски средства. Спрените планове през 2016 година са оказали отрицателно влияние върху активността на строителните компании. Очаква се тази година строителният бранш да бъде подсилен от огромните инфраструктурни планове като автомагистралите „ Хемус “ и „ Струма “, жп плановете и разширението на метрото в София.

След като 2017 година беше избрана от огромни покупко-продажби с търговски площи, 2018 година се чака да бъде обвързвана с офисните площи, като и тази година има упования за огромна интензивност от страна на южноафрикански фондове, написа " Монитор ".

31 848 компании са имали предмет на активност строителство през миналата година. Общо фирмите, които са в неплатежоспособност или заличени в посочения бранш за последните 10 години са 1083.Топ 10 най-големи компании в бранша, по осъществен оборот образува 1,43 млрд лв., което съставлява огромен спад от 43% за 2017 година по отношение на миналата година (виж таблицата с десетте най-големи в бранша по-долу). През 2016 година общият оборот на строителните компании в България е достигнал 19,8% от Брутният вътрешен продукт, като максимален е бил делът на сградното строителство.

Строителният бранш продължава да изживява сложен интервал и в Германия, демонстрират данните на Cofas. Германската стопанска система претърпя чудесна 2017 година, а прогнозата за 2018 година остава позитивна. Очаква се икономическият напредък, който се дължи на вътрешното търсене, да остане над оценките за евентуалния (приблизително 1,5%). Износът на страната ни за Германия беше рекорден през миналата година и се развива изпреварващо спрямо вноса. Очаква се тази наклонност да продължи и през 2018 година, което ще донесе положителен резултат за българските компании.

Според разбора във връзка с рисковете обстановката е също много оптимистична. Потенциалните ликвидни опасности от дълготрайни просрочени вземания са по-ниски от тези, следени през 2016 година Опитът с платежоспособността на експортно насочените компании се усъвършенства спрямо предходната година. По-сериозни забавяния на заплащанията има в бранша на текстил и облекло и дървообработване и мебели. Делът на немските компании с просрочие над 6 месеца, които съставляват минимум 2% от годишния си оборот, понижа доста до 8,7% (през 2016 година са 13,4%).

За разлика от вероятностите с тази страна, строителството като бранш след дълги години на компликации продължава да чака своя звезден момент. При това този бранш страда – повече или по-малко – в доста страни по света. Може би само в европейските страни фирмите в тази сфера наподобяват солидни, както демонстрира спадът в несъстоятелността. Тази наклонност се чака да продължи през 2018 година, като се изключи Англия, което се чака да продължи да страда от неустановеност, обвързвана с продължаващите договаряния по Брекзит. В страните от ЦИЕ, Близък и Среден Изток и Азия, рисковете остават високи.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР