Една тъжна история за неразбирането на Facebook и технологиите като

...
Една тъжна история за неразбирането на Facebook и технологиите като
Коментари Харесай

Сенатът vs. Зукърбърг: Дигитални закони в ръцете на дигитално неграмотни

Една тъжна история за неразбирането на Фейсбук и технологиите като цяло

Марк Зукърбърг, изпълнителният шеф на Фейсбук, бе изслушан от американските сенатори във връзка злоупотребата с персонални данни на близо 90 млн. консуматори от Cambridge Analytica най-много от Съединени американски щати, само че и от Европа. Тази тематика ще се дъвче още много време – много медии тайничко си чакаха комфортен миг, в който да захапят обществената мрежа, която им промени бизнес модела и ще продължава да го трансформира, съобщи Dnes.bg.

Не желая да се спирам на самата тематика за персоналните данни, защото съм от друго потомство, което гледа на нещата на малко по-друг метод. Фейсбук е обществена мрежа. Регистрираш се непринудено. Използваш я непринудено. Има 2 милиарда консуматори и повече. Не ти харесва да гледаш реклами, не ти харесва персоналното ти пространство в някаква степен да се употребява от рекламодатели – ОК, изтрий профила си и завърши тематиката. Идва ми допълнително нещо да се употребява гратис, а да се надава подобен писък, откакто решението е доста елементарно и става за по-малко от минута – нямаш Фейсбук профил, нямаш драма с персоналните данни. Толкова по тази тематика.

Но това, което прави усещане от цялото чуване е, че в действителност " разтревожените " сенатори и тези, които могат да наложат регулации на всяка софтуерна компания, в това число и Фейсбук, са в действителност в по-голямата си част извънредно софтуерно необразовани.

Един сенатор си мисли, че през WhatsApp праща имейли, различен пита дали Фейсбук предлага интернет, трети се чуди по какъв начин Фейсбук се устоя, откакто регистрацията не е платена, а пък четвъртият бил засегнат, че виждал реклами на шоколад. Друго паметно запитване от сенатор е  следното: " Ако една марка кола не ми харесва, ще си купя друга. Ако Фейсбук не ми харесва, каква опция имам? ". Пълен парадокс.

Страшно е, когато властта попада в ръцете на хора, които са некомпетентни (в съответна област). Примери от предишното имаме задоволително, та даже и през днешния ден в нашата блага татковина. Още по-страшно е, когато тези хора си наумят, че нещо би трябвало да бъде " контролирано ", т.е. да бъде сложено под надзор. И това е нещото, против което считам, че би трябвало да се дава сериозен отпор, защото може да навреди доста повече, в сравнение с това, че Cambridge Analytica може би знае с какви гащи сте били през вчерашния ден.

Едни несъответстващи регулации в действителност могат да " циментират " Фейсбук, защото те и сега нямат съответна конкуренция, а с вкарването на регулации в услуга, която не трябва разбирана, просто ще спреш по-малките, които се пробват да оферират сходни услуги. И в една такава обстановка потребителите биха имали още по-малко избор, по отношение на в този момент.

Технологичният бранш е този, който ще дърпа всички останали браншове в бъдеще на всички места – няма бранш и страна, които да останат незасегнати. Е, някое племе на пропуснат остров ще си остане с 1 век обратно, само че не това е значимото. Този бранш, без значение дали приказваме за обществена мрежа, говорещ робот или домашна система, която извършва гласови команди, би трябвало да стартира да бъде разбиран от властта, с цел да можем да обединим напъните си и да вървим напред. Защото това е бъдещето и не предстои на коментар.

Ако това не се случи, просто ще ставаме очевидци на още такива неуместни диалози. Няма значение дали приказваме за сенатори, депутати, президенти и прочие – процесът по ограмотяването им би трябвало да е двустранен – и властимащите, и софтуерните хора би трябвало да имат предпочитание за реализиране на тази цел. Към момента не наподобява това да се получава изключително сполучливо.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР