Eдна снимка, няколко сухи изречения: германската канцлерка Ангела Меркел не

...
Eдна снимка, няколко сухи изречения: германската канцлерка Ангела Меркел не
Коментари Харесай

Без много шум: Меркел се ваксинира с AstraZeneca

Eдна фотография, няколко сухи фрази: немската канцлерка Ангела Меркел не е от хората, които обичат да шумят ненужно към себе си. Това я отличава от редица други политически водачи в света. Така беше и през днешния ден, когато без доста олелия бе обявено, че Меркел е била имунизирана с препарата на AstraZeneca. " Радвам се, че през днешния ден получих първата доза от имунизацията на AstraZeneca. Благодаря на всички, които се ангажират в имунизационната акция - и на всички, които се имунизират. Ваксинацията е ключът към превъзмогването на пандемията ", разгласи през днешния ден немската канцлерка.

" Когато ми пристигна редът "

Меркел, която е на 66 години, на няколко пъти беше споделила, че ще се имунизира тогава, когато ѝ пристигна редът. Канцлерката е наясно, че въпросът за реда и пререждането си остава доста парлива тематика, откакто обособени локални политици в няколко немски провинции бяха създали опит да получат ваксина с преимущество. Меркел беше споделила също, че ще одобри тази ваксина, която ѝ бъде препоръчана - в това число и английския препарат, който мнозина отбягват поради драскотините по имиджа му. И в действителност: през днешния ден Меркел е била имунизирана точно с AstraZeneca - дружно с още към 3000 души в имунизационния център, построен на територията на тогавашното летище в Берлин-Темпелхоф.

В Германия английската ваксина се слага към този момент единствено на хора, навършили 60 години. Това решение бе взето, откакто бяха регистрирани над 30 случая на редки мозъчни тромбози при хора под 60-годишна възраст. Всички наранени преди този момент са били имунизирани с английския препарат. Медиците са съвсем сигурни, че въпросните мозъчни тромбози са били предизвикани от съставна част на имунизацията, защото венозните мозъчни тромбози са другояче извънредно редки - годишно от тях се записват по 5-6 случая на 1 милион поданици. А в този момент за напълно малко време в Германия бяха регистрирани над 30 случая, освен това съвсем директно след имунизирането. Фактът, че в този момент препаратът на AstraZeneca се слага единствено на хора над 60 години, даде известно преимущество на някои от по-възрастните политици в Германия, които другояче би трябвало да чакат доста по-дълго, до момента в който им пристигна редът.

Дискретен зов към германците

В началото на април с английската ваксина бе ваксиниран и федералният президент Франк-Валтер Щайнмайер, чието известие по този мотив гласеше: " Имам доверие във имунизациите, позволени в Германия. А имунизирането е решаващата крачка към преодоляване на пандемията. Използвайте тази опция, направете я и вие “, моли 65-годишният Щайнмайер. Броени дни след него с английския препарат се имунизира и министърът на стопанската система Петер Алтмайер. С AstraZeneca бе имунизиран и министър-председателят на провинция Баден-Вюртемберг Винфрид Кречман, който е на 72 години. Той бе един от дребното немски политици, които позволиха камерите да предават онлайн неговата имунизация. Фактът, че през днешния ден с AstraZeneca се имунизира и Меркел, е явен сигнал за доверие към този препарат. И предпазлив зов към германците да последват нейния образец.

Автор: Йенс Турау
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР