Една след друга, държавите от Европейския съюз харчат милиони, наемат

...
Една след друга, държавите от Европейския съюз харчат милиони, наемат
Коментари Харесай

Летища, митници, търговия: Европа се готви за хаотичен Брекзит

Една след друга, страните от Европейския съюз харчат милиони, наемат хиляди служащи и издават незабавни постановления, с цел да се оправят с все по-голямата възможност на 29 март Англия да напусне блока без проект.

Брекзит без договорка може да раздруса останалата част от континента по способи, за които доста европейци до момента не са си и представяли, от комплициран въздушен трафик до парализирани пристанища и милиони служащи, сложени в правна несигурност.

Франция харчи 50 млн евро, с цел да ускори сигурността на летищата си и в Евротунела и наема стотици спомагателни митнически чиновници.

Португалия отваря специфични ленти на летищата за английски пасажери, главният източник на туристи. Холандия търси методично квалифицирани ветеринари, които да правят нови инспекции върху вноса на живи животни. Германия незабавно разисква по какъв начин да взема решение бюрократичните проблеми, в случай че има Брекзит без договорка.

Правителствата от европейския атлантически бряг до Черно море приготвят правила за английските жители, които живеят и работят в техните страни, за интервала, когато те към този момент няма да се употребяват от правата за престояване на жители на Европейски Съюз и се надяват, че Англия прави същото за техните жители.

Англия, която може да бъде изправена пред най-големите проблеми, планува хиляди държавни чиновници и няколко милиарда лири за ограничения за облекчение на най-лошите последствия - въпреки че публични представители могат единствено да допускат какво тъкмо ще се случи на 30 март, в случай че има Брекзит без договорка.

След като тази седмица английският парламент с голямо болшинство отхвърли договорката за бракоразвод на министър-председателката Тереза Мей, други държавни управления също се стягат за безпорядък.

" Силно имаме вяра ", че Англия ще напусне без договорка, разгласи през вчерашния ден френският министър-председател Едуар Филип, оповестявайки голям брой незабавни ограничения за справяне с тази вероятност. " При тези условия нашата отговорност /.../ е да подсигуряваме, че страната ни е подготвена, че ползите на жителите са опазени и предпазени ".

Френското държавно управление ще построи нова инфраструктура и ще наеме нов личен състав на летища и пристанища и в тунела под Ламанша. Компанията, която ръководи Евротунела, споделя, че една четвърт от цялата търговия сред Англия и Европейски Съюз минава през тунела, който може да бъде значим надзорен пункт при положение на Брекзит без договорка.

Извънредните укази на Франция краткотрайно ще разрешат на английски компании да транспортират артикули във Франция и ще разрешат на някои застрахователни и други финансови действия да продължат във Франция, макар че Англия ще загуби достъпа си до финансовия пазар на Европейски Съюз. Изключителното прекачване на военно съоръжение сред двете страни също ще бъде разрешено.

В Берлин немските законодатели в четвъртък обсъждаха законопроект, който да позволи бюрократични проблеми, произлизащи от Брекзит.

" Искаме вредите, а сигурно ще има вреди от напускането на Англия, да бъдат колкото е допустимо по-малки ", сподели в сряда немският канцлер Ангела Меркел. " Затова, несъмнено, ще създадем всичко, с цел да намерим порядъчно решение, само че сме подготвени също, в случай че няма порядъчно решение ".

Португалският министър-председател Антониу Коща сподели през вчерашния ден, че 80 % от английските туристи идват на летища във Фару, Алгарве и Фуншал на архипелага Мадейра, където избрани за тях специфични гишета ще оказват помощ за отбягване на забавяния.

Холандските управляващи споделят, че се надяват на най-хубавото и се готвят за най-лошото. Митническата работа сега наема към 900 нови чиновници. Службите, които се занимават с храни и отбрана на животните, търсят методично из Южна и Източна Европа квалифицирани ветеринарни лекари, които да ревизират вноса на живи животни.

Правителството сътвори онлайн гише за Брекзит и надзорен лист на холандски компании, които вършат бизнес с Англия - към 35 000 от които нямат опит в работа с страни отвън единния пазар на Европейски Съюз.

Румънските водачи се пробваха да уверят живеещите във Англия половин милион румънци, че няма да бъдат оставени на произвола на ориста - само че не дадоха съответна информация. В момента Румъния е ротационен ръководител на Европейски Съюз.

Чехия и Словакия приготвят закони за споразумяване на краткосрочните права на английските жители при Брекзит без договорка, до момента в който холандците ще разрешат на английските жители, живеещи в страната, да останат 15 месеца и им оферират опцията да аплайват за позволения за престой.

Във Англия, държавното управление разгласи през вчерашния ден, че слага запасняци от армията в подготвеност за непрекъсната работа, ако страната напусне без договорка. Същевременно се назначават стотици спомагателни митнически чиновници и граничен личен състав и бяха признати закони за подкрепяне на продължаването на трансграничната търговия, като позволения за водачи на тирове. Много компании взимат нещата в свои ръце и натрупат стокови ресурси.

Англия споделя, че жителите на Европейски Съюз ще могат са останат краткотрайно макар Брекзит без договорка.

Високопоставен представител на Европейски Съюз сега обикаля всички столици на останалите 27-те страни от блока, с цел да оцени подготовката за Брекзит и да обезпечи помощ, където е належащо, сподели през вчерашния ден представителят на Европейската комисия Маргаритис Схинас.

Европейски Съюз е издал 88 уведомления по какъв начин съответни браншове следва да се оправят с евентуални незабавни обстановки, произлизащи от Брекзит.

" Не поемаме никакви опасности ", сподели Схинас. (БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР