Една щастлива развръзка мина като метеор през последните дни на

...
Една щастлива развръзка мина като метеор през последните дни на
Коментари Харесай

5 неудобни въпроса за скъпите лекарства за деца

Една щастлива развръзка мина като метеор през последните дни на предходното ръководство – в последния вероятен миг депутатите влязоха единомислещо в ролята на спасители и регламентираха общественото финансиране на скъпи медикаменти за редки и онкозаболявания на деца до 18-годишна възраст, чието разпределяне бе спряно поради законов пропуск. Последваха фанфари, овации, дружна въздишка на облекчение... Но не и пари.

За така наречен оф лейбъл артикули преди този момент дни наред биха паника пациентски организации, Националната мрежа за децата, омбудсманът и така нататък Това са медикаменти, които могат да се ползват отвън изискванията на разрешението за приложимост в извънредно изключителни случаи. Изписват се по специфичен ред на деца с онкохематологични болести, ревматологични и ендокринологични проблеми. По закон не могат да се финансират с обществени средства, само че все пак НЗОК безпроблемно ги заплаща в последните 2 години. До юни 2022 година, когато внезапно терапиите стопират. Обяснението – липса на законово съображение за тях.

" В момента има единствено задържане на част от документите, до момента в който решим този проблем. Смятам, че в границите на 20 дни казусът ще бъде решен ", споделя пред Българска национална телевизия шефът на касата проф. Петко Салчев. " Няма да сложим децата в риск. Това, което сме забелязали, е едно несъвършенство в законодателството и сме подхванали ограничения то да бъде оправено ", твърди и здравният министър в оставка проф. Асена Сербезова.

Когато в последните дни на юли подобен законопроект най-накрая се появява в Народното събрание, касата приветства приемането му. Пациентските организации реагират с радостни постове в обществените мрежи, а политиците се втурват да си вършат реклама със незабавно откритото решение. Но НЗОК не стартира да заплаща, а за какво – не е ясно.

 

1. Защо в този момент законът стартира да пречи?

 

ГЕРБ регламентира така наречен оф лейбъл артикули в закона за медикаментите през 2020 година, като категорично записва, че те не подлежат на обществено финансиране. Това не пречи касата да ги заплаща на пациентите до юни 2022 година Обяснение за какво чак в този момент законът стартира да пречи няма. До обществеността доближава само тревожното обръщение, че за следващ път има неуредици с лекуването на деца у нас.

Въпросът със законовата спънка се разяснява напълно незадълбочено в надзорния съвет на НЗОК, сподели инспекция на " Сега " в стенограмите на съвещанията от този интервал. За сметка на това в последните месеци надзорниците на два пъти дискутират нарастването на разноските за лекуване на деца (в чужбина, с различни, неразрешени лечения у нас и пр.).

 

2. Колко деца са със спряно финансиране?

 

Нито една институция не даде уточнения какъв брой деца и какъв брой средства визира казусът. В мнението на НЗОК към законопроекта за изменение на изискванията се показват " голям брой тъжби и сигнали от пациенти и техните организации ".

Този въпрос не се дискутира и в надзорния съвет на касата. Там дебатите се въртят към повишаването на разноските изобщо по линия на Наредба №2 на Министерство на здравеопазването. Тя е за дейностите, които се поемат отвън наложителното обезпечаване – лекуването и трансплантациите в чужбина, неразрешените у нас медикаменти и прочие Поради остарялата законова възбрана за обществено финансиране оф лейбъл терапиите не са включени в нея. От обясненията на Салчев излиза наяве, че и тук има спряно лекуване: " Плащанията за лекуване в чужбина не са спрени. Спрени са заплащанията на 8 деца, задържал съм документите, до момента в който не се обясни казусът. Защото 2,5 млн. лева за 8 деца, които се появяват в една българска болница... Ние плащаме на болничното заведение ", изяснява проф. Салчев на съвещание на надзорния съвет на 22 юли. " Те до момента са лекувани с други лечебни способи. Изведнъж се появиха. Аз по тази причина съм сезирал и министерството за тези осем деца ", добавя той. " Трябва да създадем одит на цялата тази група ", заключава Васил Пандов – представител на Министерство на здравеопазването и ръководител на надзорния съвет.

 

3. Има ли дефицит на средства?

 

Всеки законопроект би следвало да има финансова аргументация, само че този е един от многото без такава. В документите към него просто написа, че измененията не пораждат спомагателни финансови задължения за Министерство на здравеопазването и НЗОК. Точно противоположното обаче се разяснява пътем в надзорния съвет 9 – че " в допълнение ще са нужни средства " (цитатът е на Петко Салчев).

Целият трансфер от Министерство на здравеопазването за лекуване на деца и възрастни в чужбина и у нас, различни лечения, трансплантации, лекуване на редки болести, логистика при лекуването в чужбина е 37,171 млн. лева за тази година, излиза наяве от уточнения на касата на съвещанието на 22 юли. Към 30 юни разноските по това перо са 26,369 млн. лева От друга страна, проф. Салчев споделя, че от парите за прехвърляния и заплащания за деца " сега са останали 4 млн. лева до края на годината. 2,5 млн. лева имаме декларирани за 8 деца и не знаем до края на годината какво ще се случи ". Касата прави оценка, че й трябват в допълнение 35 млн. лева Как всички тези откъслечни сведения и цифри се навързват в смислена картина – не е ясно.

От думите на Салчев се схваща, че Министерство на здравеопазването е " направило жест " и е превело 15 млн. лева – сумата до края на годината, с цел да не спрат заплащанията. Именно от тези пари сега са останали 4 млн. лева

 

4. Защо заплащанията не са обновени?

 

На този стадий няма отговор на въпроса за какво пациентите още чакат възобновяването на медикаментите си – поради закона или поради неналичието на пари. Законът, който по този начин екстрено бе признат на 27 юли, излиза в " Държавен вестник " чак на 5 август. Това официално би могло да е спънка за стартиране на финансирането. С този закон обаче казусът напълно не е решен. Той постанова промени и във въпросната Наредба №2 за възнаграждение на дейностите отвън обхвана на наложителното здравно обезпечаване. До публицистичното привършване на броя промени в тази разпоредба не бяха оповестени. Излишно е да припомняме какво значат за фамилиите тази неопределеност и това очакване.

 

5. Има ли проблеми с контрола над тези разноски?

 

От полемиките в надзорния съвет се подразбира и друга причина за задържане на някои поръчки – подозрения до каква степен те са основателни. Впрочем такива подозрения изрича на 1 юли представителят на финансовото министерство в надзора Естел Василева-Тодорова. От нейните думи излиза наяве, че на работна група в МФ е направило усещане, че от изключение финансирането на различни лечения е почнало да става процедура и " разходът от ден на ден и повече нараства ". Затова Василева желае да разпореди на касата разбор на равнище лекарствен артикул – какво в действителност е плащано и за какво този фонд толкоз доста нараства. Тя повдига въпроса и какви са контролните механизми над тези разноски. Подозрението й е, че това е метод фармацевтичните компании да заобикалят главния път – установяване на цена, влизане в положителен лекарствен лист, договаряне на отстъпки и прочие, и непосредствено да минават по облекчения ред. Това не би било добра процедура, показва представителката на страната в НЗОК. За закона още веднъж не става и дума, нито пък за спрени заплащания.

Друга позиция към тези проблеми дава шефът. Според него разноските за скъпоструващо лекуване нарастват, тъй като навлизат нови артикули, а макар апелите за нарастване на бюджета, той остава без смяна за 2021 и 2022 година – 37 млн. лева.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР